Dodental aardbeving Ecuador loopt op tot 507 - nieuwe aardbeving

Schattingen van het aantal mensen dat nog vermist wordt, lopen uiteen van tussen de 107 tot 2.000.

Hulpverleners in Ecuador werken dag en nacht door op zoek naar overlevenden onder het puin.
Hulpverleners in Ecuador werken dag en nacht door op zoek naar overlevenden onder het puin. Foto Rodrigo Buendia / AFP

Het aantal dodelijke slachtoffers van de aardbeving zondag in Ecuador is opgelopen tot zeker 507, zo meldt persbureau AP. Schattingen van het aantal mensen dat nog vermist wordt, lopen uiteen van tussen de 107 tot 2.000.

Het dodental zal de komende dagen vermoedelijk nog oplopen omdat nog niet al het puin is geruimd. Het aantal gewonden is opgelopen tot zeker 4.605. Volgens de regering van het land heeft de zware beving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter zeker 1.5000 gebouwen verwoest, modderverschuivingen in gang gezet en zijn meer dan 20.000 mensen dakloos geraakt. Sinds de aardbeving heeft het land te maken gehad met meer dan vierhonderd naschokken. Maandag werd een naschok gemeten van 5,5 op de schaal van Richter.

Update 10.52: Voor de kust van Ecuador heeft woensdagmorgen een nieuwe aardbeving plaatsgevonden. Volgens persbureau Reuters had die een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. Onduidelijk is nog of daarbij nieuwe doden of gewonden zijn gevallen.

President Rafael Correa van het Zuid-Amerikaanse land maakte maandag al bekend dat het herstellen van de schade meer dan drie miljard dollar gaat kosten. De Ecuadoriaanse overheid heeft 13.500 man ingezet. Meer dan dertien landen zijn betrokken bij de hulpverlening aan Ecuador. Zo zijn er vierhonderd reddingwerkers gekomen uit andere Latijns-Amerikaanse landen, evenals 83 experts uit Zwitserland en Spanje. Cuba heeft dokteren naar het rampgebied gestuurd en ook Amerika liet al eerder weten een team van rampexperts te zullen sturen.

IMF

De economie in het land is door de beving hard geraakt, volgens president Correa. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakte eerder al bekend dat door de lage olieprijs de economie van het land dit jaar met 4,5 procent krimpt.

    • Maarten Back