Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in Nederlandse media.

Korten reële optie voor meeste grote pensioenfondsen

Het dekkingsvermogen van de vijf grootste pensioenfondsen is in het eerste kwartaal van dit jaar verder weggezakt. De kans dat zij volgend jaar moeten korten op pensioenen wordt daarmee steeds groter. Dat schrijft NRC Handelsblad.

De dekkingsgraad is bij vier van de vijf grootste fondsen ruim onder de 100 procent beland. Dat werd donderdag bekendgemaakt.

Of de pensioensuitkeringen en -opbouw volgend jaar verlaagd moeten worden, wordt bepaald door de stand van de dekkingsgraden op 31 december van dit jaar.

De laatste begroting van Rutte II

Gisteravond kwamen het kabinet en de top van de PvdA en de VVD bijeen om de miljoenennota voor 2017 te bespreken, de laatste van het kabinet Rutte II. De Volkskrant heeft een analyse.

Volgens de krant loopt het kabinet in de nieuwe begroting tegen drie tegenvallers aan. De eerste is de zogeheten Ruilvoet: het geld dat de ministeries aan zichzelf uitgeven. Deze uitgaven mogen niet meer stijgen dan de inflatie. Dat is dit jaar lastig, omdat de lonen relatief hard stijgen, maar de inflatie niet. Dit levert een tekort op van 2,5 miljard euro.

Een tweede tegenvaller is het prijskaartje van 1,3 miljard euro dat aan de instroom van vluchtelingen hangt en de derde domper komt van het gas in Groningen. Niet alleen is de gasprijs dit jaar lager, er is ook minder gas beschikbaar om te verkopen.

ABN-commissaris wilde al voor Panama-onthullingen opstappen

ABN-commissaris Bert Meerstadt heeft een week voordat openbaar werd dat hij voorkomt in de Panama Papers met een vennootschap in een belastingparadijs zijn ontslag bij ABN Amro aangeboden. Dat heeft ABN Amro’s president-commissaris Rik van Slingelandt laten weten aan Het Financieele Dagblad.

Van Slingelandt weigerde het ontslag van Meerstadt omdat het volgens hem niet duidelijk was waarom de commissaris op wilde stappen. De president-commissaris hield Meerstadt daarom aan de contractuele bepaling dat hij niet weg mocht voordat er een vervanger voor hem gevonden was.