Jihadistennetwerk uit elkaar gespeeld

De Haagse aanpak van Syriëgangers lijkt vruchten af te werpen. Door geharde jihadisten op te sluiten en ‘meelopers’ te helpen, is een netwerk van tientallen moslimradicalen uit elkaar gespeeld. Dat zegt de gemeente Den Haag tegen NRC.

Uit cijfers die dinsdagavond aan de gemeenteraad zijn verstrekt, blijkt dat zeven Syriëgangers in de afgelopen acht maanden uit Den Haag zijn vertrokken; dit is een afname ten opzichte van het jaar ervoor. Een omvangrijk Haags jihadnetwerk is uit elkaar gevallen. De groep voerde de propaganda aan voor terreurbeweging IS en had aantrekkingskracht op jihadisten uit heel het land. Een aantal kopstukken uit deze groep is in december veroordeeld als ‘ronselorganisatie’. De rest is met hulp van de gemeente grotendeels losgeweekt uit het jihadistische milieu.(NRC)