Ajax weer aan kop na zege (0-2) in Heerenveen

Arek Milik scoort tweemaal voor de Amsterdammers. Overwinningen zijn er ook voor PEC Zwolle, FC Twente en De Graafschap. Feyenoord speelt gelijk tegen Heracles,

Ajax-speler Arek Milik scoort de 0-1 uit een penalty.
Ajax-speler Arek Milik scoort de 0-1 uit een penalty. Foto ANP

Ajax heeft de koppositie in de Eredivisie na één dag alweer terug. Door een 0-2 zege op SC Heerenveen staan de Amsterdammers in punten weer gelijk met PSV. De Pool Arek Milik maakte beide doelpunten.

Ajax kwam in de 57ste minuut op 0-1 uit een strafschop. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük kende een penalty toe nadat Ajacied Mitchell Dijks de bal tegen de hand van Heerenveen-speler Kenneth Otigba schoot. Volgens de Friezen was er sprake van aangeschoten hands. Onterecht of niet: Milik benutte het buitenkansje en zette Ajax op 0-1.

Zeven minuten later zorgde de Pool voor de beslissing door na een voorzet van Dijks de 0-2 binnen te schieten. Ajax komt door de overwinning weer op gelijke hoogte met PSV, maar staat bovenaan op basis van een beter doelsaldo. Als beide ploegen de resterende twee wedstrijden winnen, moeten de Eindhovenaren minimaal zes keer meer scoren dan de Amsterdamse club om zich tot kampioen te mogen noemen.

Graafschap boekt belangrijke zege

In de strijd om lijfsbehoud heeft De Graafschap een belangrijke overwinning geboekt. FC Utrecht werd in de Galgenwaard met 0-2 verslagen. De Doetinchemmers staan nu vijf punten los van de nummer laatst Cambuur Leeuwarden. FC Utrecht ziet door de nederlaag een plek bij de top vier in gevaar komen.

Beide doelpunten werden gescoord door aanvaller Vincent Vermeij. In de 38ste minuut zette hij De Graafschap op 0-1. De spits kon eenvoudig binnentikken nadat Van De Pavert de bal teruglegde. De 0-2 volgde na tien minuten in de tweede helft: met een kopbal werkte Vermeij de bal achter de Utrecht-doelman Filip Bednarek.

Trainer Erik Ten Hag van de Domstedelingen spaarde enkele belangrijke krachten met het oog op de bekerfinale tegen Feyenoord, aankomende zondag. Onder meer Nacer Barazite en Bart Ramselaar werden buiten de basiself gehouden.

De overwinning van de Superboeren is knap: Utrecht had al zes wedstrijden op rij niet verloren. De Doetinchemmers hebben bovendien een loodzwaar programma aan het eind van de competitie: zij spelen nog tegen AZ en Ajax. Hekkensluiter SC Cambuur speelt donderdagavond in Friesland tegen Willem II.

Feyenoord gelijk tegen Heracles

De tegenstander van FC Utrecht in de bekerfinale Feyenoord bewees zichzelf een slechte dienst door met 2-2 gelijk te spelen tegen Heracles Almelo. De nummer drie van de Eredivisie staat zeven punten voor op AZ, maar de Alkmaarders hebben nog een wedstrijd tegoed.

Heracles kwam in het Polman Stadion tweemaal op voorsprong tegen de Rotterdammers. De 1-0 werd in de twaalfde minuut gescoord door Robin Gosens. Nog voor rust kwam Feyenoord op 1-1 dankzij een doelpunt van spits Michiel Kramer. Vroeg in de tweede helft maakte Wout Weghorst uit een kopbal de 2-1 voor de Heraclieden.

Nadat Mike Te Wierik Kramer op de hakken trapte, kreeg Feyenoord een penalty. Heracles-doelman Bram Castro stopte de strafschop van Marko Vejinovic echter. In de 73ste minuut zette Elia alsnog de 2-2 voor de Rotterdammers op het scorebord.

PEC Zwolle pakt kostbare overwinning

In een andere wedstrijd in het midweekse programma van de Eredivisie leed NEC in de strijd om tickets voor de play-offs een gevoelige nederlaag. Directe concurrent PEC Zwolle won thuis met 2-0 van de Nijmegenaren en staat nu weer zevende, met één punt meer dan de Gelderse concurrent.

Beide doelpunten vielen al voor rust: Sheraldo Becker krulde de bal van buiten het strafschopgebied in de linkerbovenhoek achter NEC-doelman Brad Jones. Ajax-huurling Queensy Menig tekende voor de 2-0.

FC Twente verslaat Excelsior
FC Twente won in de Grolsch Veste met 2-0 van Excelsior. Jerson Cabral scoorde laat in de wedstrijd de 1-0, nadat hij eerder in de partij al een strafschop had gemist. Excelsior-speler was toen al met rood van het veld gestuurd. Zakaria El Azzouz maakte in de laatste minuut nog de 2-0 voor FC Twente.

Excelsior blijft door de nederlaag staan op 26 punten, met slechts één punt voorsprong op nummer zestien Willem II. De Tilburgers kunnen donderdag in Leeuwarden de Rotterdammers voorbijgaan.

    • Jorg Leijten