Intel schrapt 12.000 banen wereldwijd

Chipfabrikant Intel zet het mes in zijn organisatie. Het komende jaar verdwijnen 12.000 van de circa 107.000 banen die het concern wereldwijd heeft. Dat heeft het technologiebedrijf dinsdagavond gemeld. Intel wil efficiënter gaan werken, omdat de pc-divisie (nog altijd goed voor tweederde van de omzet) minder oplevert dan voorheen. Consumenten gebruiken vaker telefoons en tablets als hun belangrijkste computer en die apparaten bevatten zelden een Intel-chip. Door het schrappen van 12.000 banen hoopt Intel uiteindelijk 1,4 miljard dollar (1,2 miljard euro) per jaar te besparen. Daardoor stijgt het rendement van de Client Group, die chips voor pc’s en laptops maakt. Topman Brian Krzanich benadrukte in een brief aan het personeel dat Intel zijn groei moet halen uit chips voor datacentra en het internet of things – apparaten die continu online zijn. Het afgelopen kwartaal behaalde Intel een omzet van 13,7 miljard dollar en maakte 2 miljard winst. (NRC)