Canadese regering wil marihuana legaliseren

De minister verwacht dat de nieuwe wetgeving in de lente van 2017 in werking gaat treden.

Foto ter illustratie ANP / Rick Nederstigt

De Canadese regering gaat wetgeving introduceren waarmee marihuana wordt gelegaliseerd. Dat zei de minister van Gezondheid Jane Philpott woensdag tijdens een VN-bijeenkomst over drugs in New York. Ze verwacht dat de nieuwe wetgeving in de lente van 2017 in werking gaat treden.

Het legaliseren van softdrugs was vorig jaar een verkiezingsbelofte van de Canadese premier Justin Trudeau, maar destijds werd nog geen datum genoemd. Philpott beloofde in haar speech dat de wetgeving erop zal toezien dat kinderen niet in aanraking komen met wiet. Volgens de minister is het “onmogelijk” voor Canada om zich een weg uit het drugsprobleem te banen door “alleen te arresteren”.

In 2003 werd in Canada het persoonlijk gebruik van kleine hoeveelheden marihuana gedecriminaliseerd. Het bezit van 15 gram of minder kon een boete opleveren, maar geen gang naar de gevangenis. Medicinale wiet is ook legaal in het land.

Dinsdag zei de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto op dezelfde conferentie open te staan voor het legaliseren van wietgebruik voor medische en wetenschappelijke doeleinden. De bijeenkomst over de ‘War on drugs’ stond gepland voor 2019, maar werd op verzoek van Midden- en Zuid-Amerikaanse landen vervroegd.

    • Liza van Lonkhuyzen