Meer bierverkoop Heineken door Nieuwjaar in Azië

In het eerste kwartaal werd 11 procent meer bier verkocht dan een jaar eerder. Ook Vopak en ASML maakten cijfers bekend.

Foto Marco de Swart / ANP

In het eerste kwartaal van 2016 heeft Heineken 11 procent meer bier verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die Heineken woensdag openbaarde.

Het bedrijf schrijft de toename in een verklaring toe aan een goede periode rondom het Chinese en Vietnamese Nieuwjaar. In Azië lag het verkochte biervolume 31 procent hoger dan een jaar eerder. Ook het feit dat Pasen dit jaar relatief vroeg viel, heeft volgens het bedrijf bijgedragen aan de verkoopcijfers.

Wat de omzet bedroeg, maakte de brouwer niet bekend. Wel dat de nettowinst met 265 miljoen euro meer dan de helft lager lag dan in de eerste drie maanden van 2015. Toen bedroeg de nettowinst 579 miljoen euro. Maar, zo wil Heineken een kanttekening plaatsen, dat bedrag viel hoog uit door de verkoop van het Mexicaanse verpakkingsbedrijf Empaque voor 379 miljoen euro.

Vopak en ASML

Ook andere grote Nederlandse bedrijven presenteerden woensdag hun resultaten over het eerste kwartaal. Olieopslagbedrijf Vopak zag zijn nettowinst stijgen van 85 miljoen euro naar 97 miljoen, bij een omzet die licht daalde van 350 miljoen naar 348 miljoen euro. Dat had onder meer te maken met de bezettingsgraad van de van de olieopslagtanks, die steeg van 91 naar 94 procent.

Chipmachinefabrikant ASML heeft een minder kwartaal achter de rug, al zegt het bedrijf dat de cijfers niet onverwacht komen. De omzet daalde van 1,65 miljard euro in het eerste kwartaal van 2015 naar 1,3 miljard euro nu. De nettowinst bedroeg met 198 miljoen euro minder dan de helft van de 402 miljoen van vorig jaar. ASML verkocht vooral goedkopere machines, waarop de marge kleiner is.

Voor het volgende kwartaal verwacht ASML dat de omzet stijgt naar 1,7 miljard. Een grote klant van ASML is chipmaker Intel, dat tegelijkertijd ook aandeelhouder is. Dinsdag maakte Intel bekend 12.000 banen te schrappen als gevolg van de teruglopende vraag naar chips voor pc’s.

    • Joram Bolle