Auteur Edward van de Vendel wint Gouden Lijst met Oliver

Met twee andere kinderboeken in dezelfde reeks won Van de Vendel de Gouden Zoen, een voorloper op deze prijs.

Edward van de Vendel in 2009. ANP / Freek van Asperen

De kinderboekauteur Edward van de Vendel heeft met Oliver de Gouden Lijst gewonnen, een vakjuryprijs voor het beste Nederlandstalige jeugdboek voor de leeftijd van twaalf tot vijftien jaar. Dat maakte de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) woensdag bekend in TivoliVredenburg.

Het boek van Van de Vendel gaat over de zestienjarige Oliver, die opgroeit in Noorwegen. Het hoofdpersonage worstelt met zijn tot dan toe overzichtelijke leven, nadat blijkt dat zijn vader is vreemdgegaan. Oliver is inhoudelijk verbonden met twee eerdere kinderboeken van dezelfde auteur, namelijk Ons derde lichaam (2006) en Bluegrassliefde (1999). Beide boeken werden bekrood met de Gouden Zoen, de voorloper van de Gouden Lijst. Alle drie de boeken zijn uitgegeven door Querido.

De jury, onder leiding van Helma van Lierop, schrijft in het juryrapport over Olivier:

“Met Oliver heeft Edward van de Vendel een roman geschreven met geloofwaardige personages die hij laat groeien naar volwassenheid in poëtische taal, afwisselend ingetogen en confronterend, maar altijd doordringend tot de kern van de zaak.”

De Gouden Lijst in de categorie best vertaalde jeugdboek ging woensdagmiddag naar Naar de top van Dan Gemeinhart, vertaald door Tjalling Bos (Lemniscaat). Eervolle vermeldingen waren er voor De Hemel van Bart Moeyaert, Grengsgangers van Aline Sax en het vertaalde De honden, geschreven door Allan Stratton.

Vorig jaar werd een boek van Gideon Samson bekroond tot beste Nederlandstalige jeugdboek. Hij won de Gouden Lijst met Overspoeld, een boek over een jongen die vrijwilligerswerk doet op Sri Lanka ten tijde van de tsunami in 2004.

    • Liza van Lonkhuyzen