Talibaan komen belofte lenteoffensief na met dodelijke bomaanslag in hart Kabul

Bij een bomaanslag en beschietingen in de ambassadewijk van de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn dinsdag zeker 28 doden gevallen en meer dan 320 gewonden. De zelfmoordaanslag is opgeëist door de Talibaan. Volgens het Afghaanse ministerie van Volksgezondheid zijn burgers en leden van de Afghaanse veiligheidseenheden geraakt. De aanslag is de eerste in Kabul sinds de Talibaan vorige week een voorjaarsoffensief aankondigden. Met hun aanslag in het hart van de hoofdstad tonen de Talibaan aan dat de regering van president Ghani kwetsbaar is. Veel Afghanen betwijfelen ook openlijk of zijn regering en het regeringsleger de Talibaan op termijn zullen verslaan. Ghani heeft de aanslag „op de sterkst mogelijke wijze” veroordeeld. De ambassade van de VS en het hoofdkwartier van de NAVO in Kabul lieten weten niet door de aanslagen te zijn getroffen. Eind 2015 en begin 2016 was de ambassadewijk in Kabul doelwit van Talibaan. Kunduz was de afgelopen week ook doelwit van aanslagen. (NRC)