Meer meldingen passagiers die vlucht verstoren

In totaal 722 keer verstoorde een passagier de orde in 2015. Vijf keer had dat gevolgen voor de vlucht.

Passagiers op de luchthaven van Rotterdam. Foto Lex van Lieshout / ANP

In 2015 is van 722 passagiers gemeld dat ze de orde hebben verstoord op Nederlandse luchthavens en in vliegtuigen. Dat blijkt uit cijfers die de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) woensdag heeft gepubliceerd. In 2013 lag het aantal gemelde incidenten nog op 627.

De grootste groep overlastgevende passagiers volgt de instructies van vliegtuig- of luchthavenpersoneel niet op of is agressief (37 procent). In 35 procent van de gevallen gaat het om een passagier die rookt waar dat niet is toegestaan. Drank- en drugsgebruik zorgen voor de overige 28 procent van de overlastgevallen.

Volgens de ILT is het niet alleen vervelend als passagiers voor overlast zorgen, maar kan het ook leiden tot gevaarlijke situaties:

“Daarbij kan gedacht worden aan fysiek geweld, brandgevaar door roken in het toilet eventueel in combinatie met het saboteren van de rookmelder of het toebrengen van verwondingen aan passagiers en/of het personeel.”

Terug naar de gate

Misdragingen vinden vooral plaats op lange vluchten, vooral roken. Toch komt verstoring door drankgebruik veel voor op relatief korte vluchten, vooral die naar Spanje en Engeland.

Vijf keer was een incident van dien aard dat er ook een gevolg was voor de vlucht. Vier keer was een vliegtuig nog niet opgestegen en keerde het terug naar de gate, een keer werd speciaal geland. In drie gevallen landen er een vliegtuig op Schiphol vanwege de overlast van een passagier.

    • Joram Bolle