‘Aanslagpleger Laachraoui werkte op Zaventem’

Ook zou er op de luchthaven een geheime gebedsruimte voor geradicaliseerde personeelsleden zijn ontdekt, meldt zender VTM.

De nieuwe tijdelijke vertrekhal van luchthaven Zaventem. Foto Laurie Diefembacq/AFP

Najim Laachraoui, een van de aanslagplegers op de Brusselse luchthaven Zaventem, werkte vijf jaar lang op het vliegveld. Dat meldt de Belgische zender VTM, op basis van eigen onderzoek. Ook zou er op Zaventem een geheime gebedsruimte zijn geweest waarin geradicaliseerde personeelsleden samenkwamen om te bidden en vergaderen.

Laachraoui zou tot eind 2012 op de luchthaven hebben gewerkt en kende daardoor belangrijke toegangswegen en veiligheidsmaatregelen, stelt VTM. De zender meldt niet in welke functie hij op de luchthaven werkte, slechts dat het ging om een tijdelijke baan. Ook is niet bekend of hij zich al tot IS had bekeerd in de tijd dat hij werkte op Zaventem.


Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Geheime gebedsruimte

Uit de reportage blijkt daarnaast dat kort voor de aanslagen op 22 maart een geheime ruimte in de kelders van het luchthavengebouw is ontdekt waarin geradicaliseerde personeelsleden, van onder meer de afdeling bagageafhandeling, bijeenkwamen. Dat is opvallend: op het vliegveld zijn verschillende openbare ruimtes waar mensen hun geloof kunnen belijden. De gebedslokalen zouden “via via” zijn ontdekt en vervolgens opgedoekt.

Na de aanslagen is het luchthavenbedrijf bovendien begonnen zijn met het opstellen van een lijst van geradicaliseerde medewerkers. Daarop prijken volgens VTM ten minste vijftig namen, waaronder enkele mensen met belangrijke functies.

Brandbrief personeelsleden

Personeelsleden van het vliegveld klaagden al langere tijd over de onveilige situatie op hun werkplek. Agenten van de Belgische luchthavenpolitie schreven in een kort na de aanslagen gepubliceerde brief dat “ze wisten dat deze dag zou komen”. Signalen hierover van de medewerkers naar leidinggevenden zouden zijn genegeerd.

De Belgische minister van Mobiliteit Jacqueline Galant stapte onlangs op na Europese kritiek op de veiligheid op Zaventem. In rapporten wordt gerept over “gebrekkig veiligheidstoezicht” op de luchthaven. Die kritiek was al langere tijd bekend op haar departement, maar Galant zei aanvankelijk dat ze niet op de hoogte was gebracht door haar ambtenaren. Later bleek uit gelekte documenten dat ze wel bekend was met de kritiek.

    • Jorg Leijten