Zware bomaanslag Talibaan in ambassadewijk Kabul

Er zijn 28 doden gevallen en 327 mensen gewond geraakt.

Afghaanse veiligheidstroepen nabij de plaats waar de autobom afging. Foto: Omar Sobhani/ Reuters

Bij een bomaanslag en beschietingen in de ambassadewijk van de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn dinsdag minstens 28 doden gevallen en 327 mensen gewond geraakt. De zelfmoordaanslag is opgeëist door de Talibaan, meldt persbureau AFP. In de wijk wordt momenteel nog steeds geschoten en verwacht wordt dat het dodental zal oplopen.

Volgens het Afghaanse ministerie van Gezondheid zijn zowel burgers als Afghaanse veiligheidstroepen het slachtoffer geworden van de aanslag. Met een autobom werd de toegangspoort opgeblazen waarna zelfmoordterroristen het vuur openden en zich opbliezen. De aanval was gericht op een gebouw waarin veiligheidsdiensten zijn gehuisvest die hooggeplaatste overheidsfunctionarissen moeten beschermen.

De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft de aanslag veroordeeld “op de sterkst mogelijke wijze”. De ambassade van de Verenigde Staten en ook de NAVO lieten weten niet door de aanslagen te zijn getroffen.

De ambassadewijk in Kabul waar de aanslag plaatsvond:

Eerste aanslag sinds ‘lenteoffensief’

De aanslag op dinsdagochtend is de eerste in Kabul sinds een vorige week door de Talibaan aangekondigd lenteoffensief. Het noordelijk gelegen Kunduz was de afgelopen week wel het doelwit van aanslagen. Vorig jaar september kwam Kunduz kortstondig in handen van de Talibaan.

Eind 2015 en begin dit jaar was de ambassadewijk in Kabul ook al het doelwit van aanslagen van de Talibaan. Zo werden zelfmoordaanslagen gepleegd vlakbij de Russische, Italiaanse en Spaanse ambassades.

    • Etienne Verschuren