Zo hou je het oude hart jong

None
Foto Fred Dufour/AFP

‘Discodansen zorgt ervoor dat het kinderlijke hart van ons ouderen blijft kloppen’, zei de echtgenoot van mevrouw Ying uit Beijing ooit tegen Bettine Vriesekoop, oud-tafeltenniskampioene en voormalig NRC-correspondent in China. Onder opperste leider Deng Xiaoping volgden de Chinezen massaal de ochtendgymnastiek binnen op de radio. Aan het eind van de jaren tachtig werd buitenshuis dansen een populair tijdverdrijf. Ouderen nemen eten en drinken mee naar een park en organiseren hun eigen dansgroepjes. Ze zetten cassetterecorders op de grond, hangen luidsprekers in de bomen en tonen geen gêne. En ze zijn ook niet benepen in hun muzikale voorkeur. Tien jaar geleden bijvoorbeeld schalde de house van 2 Unlimited (‘No Limit’) uit twee luidsprekertjes in het Tiantanpark, waar deze foto dinsdag werd gemaakt. De vrouwen hebben hun armen en aangezicht bedekt om te voorkomen dat de zon hun blanke huid verkleurt.