Snowboardkampioen (21) komt om door lawine

Freerider Estelle Balet werd eerder deze maand nog voor de tweede maal wereldkampioen in de discipline extreme snowboarding.

Estelle Ballet won op 2 april nog een belangrijke wedstrijd in de Freeride World Tour. Foto Fabroce Coffrini/AFP

De Zwitserse wereldkampioen snowboarden Estellle Balet (21) is dinsdag overleden nadat ze in de Zwitserse Alpen in een lawine terecht was gekomen. Dat meldt de politie van het kanton Wallis in een statement. Balet was een freestyler en werd deze maand voor de tweede maal wereldkampioen in de discipline extreme snowboarding, een vorm van off-piste snowboarden waarbij het zelf vinden van een route door de sneeuw centraal staat.

Het ongeluk gebeurde rond acht uur dinsdagochtend op de berg Portalet bij de plaats Orsières. Balet was daar om opnames te maken voor een film. De snowboardster zette met haar afdaling van de berg een lawine in gang van ongeveer één kilometer lang. Volgens de politie droeg ze een helm en een zogeheten DVA, een lawinepieper die waarschuwingssignalen kan uitzenden. Toen de gealarmeerde hulpdiensten waren toegesneld, was Balet inmiddels vanonder de sneeuw vandaan gehaald. Reanimatie mocht echter niet baten.

Balet nam deel aan Freeride World Tour (FWT). De voorzitter Nicolas Hale-Woods reageert tegenover AFP bedroefd op het nieuws over het overlijden van de Zwitserse:

“Ik voel een diepe droefheid en solidariteit met de familie. Het herinnert ons eraan dat ondanks een goede voorbereiding het freeriden in de bergen onzekerheid met zich meebrengt.”

Lawinegevaar

Deze winter vielen al meer dan zestig dodelijke slachtoffers als gevolg van lawines, meldt de freeriderscommunity WePowder.nl. De bergen zijn dit seizoen vol risico, schreef NRC-redacteur Peter van der Ploeg eerder:

“Pas in januari begon het echt te sneeuwen in de meeste gebieden. Daardoor is het sneeuwdek instabiel. Want het beetje sneeuw dat er al lag, is stijf bevroren. Daar bovenop is een dikke laag zachte poedersneeuw gevallen, die slecht hecht aan die bevroren ondergrond. Die situatie is niet eens zo bijzonder, maar omdat de sneeuw zo laat is gevallen, is het nog niet ‘vielbefahren’. Zwakke lagen zijn nog niet kapotgereden en kunnen nog gaan glijden.”

    • Jorg Leijten