Wat is er te winnen in New York?

De stembussen zijn geopend in New York, waar vandaag voorverkiezingen worden gehouden bij zowel de Republikeinse als de Democratische partij. In de aanloop naar de uitslagen, vannacht Nederlandse tijd, vier vragen over de New Yorkse primaries.

Foto Reuters

Hoe belangrijk is New York bij de voorverkiezingen?

Gewoonlijk is de race nu al gelopen, en zijn de presidentskandidaten per partij wel bekend. Dit jaar is het half april nog steeds spannend. Er zijn bovendien veel gedelegeerden te winnen in New York: voor de Democraten is het de belangrijkste staat, op Californië na. Bij de Republikeinen zijn daarnaast ook Texas en Florida groter, qua hoeveelheid gedelegeerden:

In New York worden de gedelegeerden bij beide partijen eerlijk verdeeld over de kandidaten, volgens verkiezingsuitslag. Geen winner-takes-all-model zoals in Florida dus, waar Trump alle Republikeinse gedelegeerden binnenhaalde.

Hoe staan de kandidaten ervoor, in de aanloop naar NY?

De stand in verzamelde gedelegeerden, voorafgaand aan de voorverkiezingen in New York:

Sanders en Clinton lijken elkaar dicht te naderen, maar Clinton heeft flink meer ‘superdelegates’ achter zich, die niet naar de kiezers hoeven te luisteren. Sanders won de laatste zeven staten, en toch komt hij qua gedelegeerden nauwelijks dichterbij. De toon in Democratische debatten wordt wel harder: vorige week werd er flink op de man/vrouw gespeeld. Harde onderlinge kritiek kan in het najaar door Republikeinen worden gebruikt om de Democratische kandidaat aan te vallen.

Bij de Republikeinen loopt Cruz achter op Trump, maar de marge wordt kleiner. Trump moet met grotere verschillen gaan winnen, constateert NRC-correspondent Guus Valk in de laatste Presidential Podcast, om de absolute meerderheid binnen te halen vóór de Republikeinse conventie in juli. Als dat niet lukt, wordt het een rommelige ‘open conventie’ waar zomaar een andere kandidaat uit kan rollen.

Wie gaan er winnen in New York?

Volgens een tweetal betrouwbare politieke blogs koersen Clinton en Trump af op een absolute meerderheid in hun thuisbasis:

Hoe verder na NY?

Californië is de grootste staat (qua gedelegeerden) die gaat stemmen, in juni. Komende dinsdag is er ook nog een ‘Super Tuesday’: vijf staten gaan dan naar de stembus, waaronder het grote Pennsylvania. Zoals de race nu verloopt, wordt elke staat tot aan de zomer spannend.

    • Jacco Hupkens