Vijf arrestaties bij politieactie Freital tegen rechts terrorisme

Het vijftal wordt in verband gebracht met een reeks aanvallen op asielzoekerscentra.

Nazi-parafernalia bij een eerdere politie-inval in 2013, in Dortumund.
Nazi-parafernalia bij een eerdere politie-inval in 2013, in Dortumund. AFP PHOTO/CAROLINE SEIDEL

Bij een grootscheepse politie-actie in Freital zijn dinsdagochtend vijf personen gearresteerd die lid zouden zijn van een rechts-extremistische terreurgroep. Het vijftal wordt verdacht van ernstige mishandeling en poging tot moord, zo meldt Der Spiegel.

De groep zou in 2015 zijn opgericht en wordt in verband gebracht met een reeks aanvallen vorig jaar op asielzoekerscentra in de regio rondom Freital, alsmede een woningbouwproject voor vluchtelingen in Dresden. Daarbij werd met stenen en illegaal vuurwerk gegooid. Dergelijk vuurwerk, afkomstig uit Oost-Europa, zou ook zijn gebruikt door een andere neonazistische groepering, de Old School Society.

Ook een aanval op het partijkantoor van de linkse partij Die Linke wordt in verband gebracht met de in Freital opgepakte groepering. Tevens zou het vijftal betrokken zijn geweest bij een bomaanslag in Freital, waarbij de auto van een gemeenteraadslid van Die Linke in vlammen opging. De politicus bleef daarbij ongedeerd.

Grote toename incidenten tegen asielzoekers

Het geweld tegen asielzoekers in Duitsland is vorig jaar sterk toegenomen. In de eerste tien maanden werden er al meer dan zeshonderd incidenten gemeld, tegen 153 in 2014. Slechts een zeer klein deel van die incidenten wordt opgehelderd. Het blijft daarnaast onduidelijk hoeveel aanvallen door rechts-extremistische organisaties zijn uitgevoerd. De politie gebruikt dat label namelijk alleen voor gevallen waarbij bewezen is dat de verdachten lid zijn of banden onderhouden met dergelijke groeperingen.

De vrijlating van twee mannen die brand hadden gesticht in een huis van Syrische asielzoekers leidde vorig jaar tot veel ophef. Het tweetal zou “geëmotioneerd” en uit angst hebben gehandeld; van een rechts-extremistisch motief was volgens het OM geen sprake.