Verdachte Brussel nu ook verdachte Parijs

Terreurverdachte Osama Krayem bekende eerder al dat hij een rugzak met explosieven droeg in de Brusselse metro.

Een politieactie in Brussel. AFP / Eric Vidal

De gearresteerde terreurverdachte Osama Krayem wordt officieel verdacht van betrokkenheid bij de terreurdaden in Parijs. Dat melden Belgische media, waaronder De Standaard. De arrestant van Zweedse nationaliteit bekende eerder al betrokken te zijn bij de aanslagen in Brussel.

De 23-jarige Krayem is op bewakingsbeelden van de Brusselse metro te zien naast de Belg Khalid el-Bakraoui, die zichzelf even later opblies in het metronetwerk. Beiden droegen eenzelfde soort rugzak. Krayem heeft verklaard dat hij ook explosieven in zijn tas had, maar dat hij op het laatste moment afzag van zijn plan.

De man wordt nu ook verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs omdat DNA van hem werd gevonden in safehouses die werden gebruikt tijdens de voorbereidingen van de aanslagen.

De Zweedse Syriëstrijder werd begin april in Brussel gearresteerd, dankzij tips van de Zweedse geheime dienst. Krayem wil niet zeggen waarom hij afzag van het plegen van een aanslag. Ook is niet bekend wat zijn precieze doel was.

    • Liza van Lonkhuyzen