Twaalfduizend banen geschrapt bij Intel

De chipfabrikant heeft last van een teruglopende vraag naar chips voor pc’s.

De gigantische campus van Intel in Santa Clara, Californië.
De gigantische campus van Intel in Santa Clara, Californië. AFP / Kimihiro Hoshino

De Amerikaanse chipgigant Intel ontslaat komend jaar in een reorganisatie 11 procent van de medewerkers, wat neerkomt op zo’n 12.000 mensen. Dat meldt persbureau AFP. Bij het bedrijf, dat marktleider is, werken ongeveer 107.00 mensen.

De inkomsten uit chips voor pc’s liepen de afgelopen tijd terug door een krimpende vraag. Ook miste Intel grotendeels de boot in de smartphonerevolutie. Apple koos in 2016 voor de technologie van concurrent ARM. Daarom is nu bijna elke smartphone op een ARM-ontwerp gebaseerd.

De vraag naar processoren voor servers in datacentra blijft echter wel groeien en daar profiteert het bedrijf sterk van. Intel levert namelijk 98 procent van alle chips voor servers.

Lees een necrologie over de voormalige topman van Intel: Dingdingdingdíng: Andy Grove was de man achter Intel Inside

Het Amerikaanse bedrijf is de belangrijkste klant van de Nederlandse fabrikant van machines voor de chipindustrie ASML. Intel had in 2015 een omzet van 51 miljard euro. De chipindustrie wordt verder gedomineerd door de giganten Samsung en Qualcomm. Kleinere fabrikanten worden veelal overgenomen door deze grote drie. Vorig jaar kocht Intel voor 15,3 miljard euro het bedrijf Altera, dat chips maakt voor telefoonnetwerken en auto’s.

    • Liza van Lonkhuyzen