Tijd voor videoscheidsrechter

commentaarnrc

Met een strafschop voor Ajax in het duel tegen FC Utrecht kreeg scheidsrechter Danny Makkelie de Nederlandse voetbalwereld over zich heen: analisten, clubbestuurders en supporters. Met een mistaxatie zou hij een onaanvaardbare wending aan de titelstrijd hebben gegeven.

Makkelie oefende royale zelfkritiek, hoewel er beslist duidelijkere gevallen zijn van arbitrale dwaling. Maar het klopt: zonder strafschop zou PSV de koppositie van Ajax hebben overgenomen. Mogelijk beslissend in de titelstrijd dus. En de landskampioen mag meedoen aan de Champions League. Dat levert al gauw vijftien miljoen op, waarmee een scheidsrechterlijke blunder benadeelde clubs dus een vermogen kan kosten.

Toch is die rekensom wel erg simpel. Kampioen worden doe je zelf, door wedstrijden te winnen en doelpunten te maken. Als PSV straks geen landskampioen wordt is dat het resultaat van het verloren thuisduel tegen Ajax of puntverlies in een eerder stadium van de competitie. Scheidsrechters de schuld geven is unfair en een makkelijke vorm van afschuiven waar de voetbalwereld ook op andere terreinen – supportersgeweld, racisme – het patent op heeft.

Al decennialang houden de bestuurders van internationale voetbalkoepels FIFA en UEFA de invoering van technologische hulpmiddelen voor de scheidsrechter tegen, al is er recent een voorzichtige kentering. De doellijntechnologie op het afgelopen WK, nu ook toegepast in meerdere competities, is een eerste stap. Maar het passeren van de achterste lijn is een van de minst prangende problemen in het voetbal. Scoren in een buitenspelsituatie, heimelijk scoren met de hand, verkeerde inschatting van overtredingen (fopduiken) zorgen vaker voor oneerlijk verloop van de wedstrijden. Sporten als hockey en rugby zijn wat dat betreft veel verder.

De regelmeesters van de FIFA stemden vorige maand eindelijk in met experimenten met de videoscheidsrechter. De KNVB, al jaren voorstander van deze innovatie, gaat hier volgend seizoen in het bekertoernooi mee werken. Looptijd van de tests is minimaal twee jaar, daarna volgt onderzoek naar „de impact op het spel zelf en de emoties van de belanghebbenden”, aldus de FIFA.

Zo zal Makkelie zeker niet de laatste arbiter zijn die zich in een split second vergist en de hoon van een natie over zich afroept. Het trage tempo waarin technologische ondersteuning ingevoerd wordt, staat in geen verhouding tot de stormachtige ontwikkeling van de financiële kant van de sport. Het spel is te snel geworden voor het oog van één man, de financiële belangen zijn te groot. Romantiek en miljoenenbelangen gaan lastig samen.