KPN verlaat hoofdkantoor Den Haag en verhuist grotendeels naar Rotterdam

Telecombedrijf KPN (omzet 7 miljard euro, 14.000 werknemers) verhuist het bestuur en een groot deel van het personeel van het hoofdkantoor in Den Haag naar het kantoor in Rotterdam. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. Ongeveer de helft van de vierduizend mensen die nu op de locatie Maanplein in Den Haag werken, wordt verdeeld over andere KPN-locaties in de Randstad. De verhuizende KPN-medewerkers gaan werken in de al bestaande kantoren in Amersfoort, Amsterdam, Houten en Zoetermeer. De KPN Toren in Rotterdam wordt de nieuwe werkplek van de raad van bestuur. Daarnaast wordt het kantoor flink verbouwd: de benedenverdieping wordt toegankelijk voor publiek met een ‘experience center’ en restaurants. De verhuizingen vinden in de loop van 2016 en 2017 plaats. In een persbericht stelt KPN door „technologische veranderingen, nieuwe communicatiemiddelen en nieuwe vormen van (samen)werken” minder behoefte te hebben aan kantoorruimte. KPN heeft te kampen met dalende inkomsten, vooral in de zakelijke markt. Daarnaast wordt de concurrentie steviger: Vodafone en Ziggo storten zich op (middel)grote bedrijven om snelle kabel en mobiele telefonie gecombineerd te kunnen verkopen. KPN wil tussen 2017 en 2019 honderden miljoenen per jaar besparen, vooral op IT-processen en -systemen en netwerken. (NRC)