Dit technonummer maakte Edward Snowden

Techno Jean- Michel Jarre ziet Edward Snowden als een held. Een beetje zoals zijn moeder, die in het verzet zat. Nu werken ze samen.

Jean-Michel Jarre bezocht Edward Snowden in Rusland.

Samen met de Franse elektronicapionier Jean-Michel Jarre heeft Edward Snowden in Moskou een technotrack opgenomen. Sinds vrijdag is Exit op Spotify te beluisteren. De song komt op Jarres nieuwe album Electronica Volume II: The Heart of Noise.

De voormalige employé van de Amerikaanse geheime diensten CIA en NSA voegt zich als opvallende gast op het album van de Franse muzikant tussen muzikanten als Gary Numan, Pet Shop Boys, Julia Holter, Cyndi Lauper, The Orb en rapper Peaches.

Jean-Michel Jarre en Edward Snowden, die na het lekken van talloze NSA-gegevens op de vlucht in Moskou is neergestreken, zijn door The Guardian bij elkaar gebracht. In een interview vorig jaar vroeg Jarre aan de Britse krant om hem in contact te brengen met Snowden.

Hij lijkt op mijn moeder

The Guardian was de krant waarin Snowden samen met de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald de geheime informatie voor het eerst publiceerde.

„Edward is absoluut een held van onze tijd”, zei Jarre vorige week in The Guardian. „Hij doet me denken aan mijn moeder. Zij voegde zich in 1941 bij het Franse verzet, toen de Fransen de verzetslieden nog als oproerkraaiers beschouwden. Ze vertelde mij altijd dat als een samenleving dingen voortbrengt die je niet kan uitstaan, je daar tegenop moet staan.”

Meer praten dan zingen

Snowden spreekt meer dan hij zingt op de track. Jarre: „Het is een hectische, obsessieve technotrack, die aan de ene kant het idee van de waanzinnige zoektocht naar big data illustreert en aan de andere kant de jacht op deze jonge kerel door de CIA, NSA en anderen.”

Nadat ze 90 minuten met elkaar via Skype hadden gepraat, reisde Jarre naar Moskou. „Ik wilde Snowden filmen, omdat ik hem bij mijn concerten wil tonen.” Snowden zegt in de video dat dit iets is wat hij nooit had verwacht. „Als een ingenieur, iemand die niet echt cool is, is het een traktatie om samen te werken voor zo’n groot cultureel project.”

Luister naar Exit op Spotify