Rousseff: ik vertrek niet na dit onrecht

Ze stond de media te woord, nadat het Lagerhuis zondag instemde met een afzettingsprocedure.

Dilma Rousseff na haar persconferentie. Foto Adriano Machado / Reuters

Voor het eerst sinds het Braziliaanse Lagerhuis zondag instemde met het beginnen van een afzettingsprocedure, heeft president Rousseff de media te woord gestaan. Daarbij sprak ze fel uit dat ze absoluut niet van plan is zelf op te stappen, meldt persbureau AP.

“Meer dan wat dan ook voel ik me onrechtvaardig behandeld, omdat deze gang van zaken op geen enkele manier een wettige basis heeft.”

Ze voegde daaraan toe dat ze de energie, kracht en moed heeft om te vechten tegen wat zij als onrecht beschouwt. De procedure om haar af te zetten noemt ze een poging tot een staatsgreep van haar politieke tegenstanders. De democratie wordt “geweld aangedaan”, aldus Rousseff.

Lees hier hoe de procedure verdergaat: Hoe verloopt de afzettingsprocedure tegen Rousseff?

Senaat

Nadat een tweederde meerderheid in het Lagerhuis zondag voor de afzettingsprocedure stemde, moet de volgende stap genomen worden in de Senaat. Stemt een gewone meerderheid van de senatoren voor, dan wordt Rousseff voorlopig uit haar functie ontheven en vervangen door vicepresident Michel Temer.

Dan is het nog niet definitief dat ze vertrekt. Het zal dan nog zeker een half jaar duren voor de Senaat weer gaat stemmen: dan is een tweederde meerderheid nodig om Rousseff officieel uit haar functie te ontheffen.

Frauderen

Rousseff wordt verweten te hebben gefraudeerd met de overheidsbegroting in 2014. Een voorschot bij staatsbanken zou aangewend zijn om tekorten te verdoezelen, waardoor de financiële positie van het land beter leek dan die was, vlak voor de herverkiezing van Rousseff. Rousseff werd met een kleine voorsprong opnieuw president. Dat wordt haar verweten nu Brazilië de grootste crisis meemaakt ooit op economisch gebied - de inflatie is 10 procent, de werkloosheid enorm.

Voor Brazilianen die fel tegen corruptie ageren zullen Rousseffs eventuele vervangers geen geruststelling zijn. Vicepresident Michel Temer is verdachte in een corruptiezaak. Als hij moet vertrekken, wordt Eduardo Cunha, voorzitter van het parlement, president. Cunha zelf wordt weer verdacht van het aannemen van miljoenen dollars smeergeld.

    • Joram Bolle