EenVandaag moet schadevergoeding betalen

Omroep AVROTROS moet aan de fabrikant van medische apparatuur Terumo een schadevergoeding betalen, dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald. De beschuldigingen die het AVROTROS-programma EenVandaag ruim een jaar geleden uitte aan het adres van de Japanse fabrikant zijn volgens de rechtbank ongefundeerd.

Tijdens de uitzendingen van 23 maart en 15 april 2015 beschuldigde het tv-programma Terumo van het op de markt brengen van ondeugdelijke injectienaalden, stents en hartkatheters.

Volgens EenVandaag zou de fabrikant hiermee de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht. Volgens de rechtbank zijn de aantijgingen echter „onrechtmatig”.

De hoogte van de schadevergoeding is niet bekendgemaakt. AVROTROS moet van de rechtbank tevens op de website „meedelen dat zij onrechtmatig heeft gehandeld”. Ook moet de omroep bij alle verwijzingen naar de genoemde uitzendingen vermelden dat onrechtmatig is gehandeld. Volgens de rechtbank hebben ook twee makers van het tv-programma onrechtmatig gehandeld.

In een reactie tegenover ANP laat adjunct-hoofdredacteur Peter Kwee weten „ontgoocheld” te zijn na het vonnis van de rechtbank. „Met name omdat er wat ons betreft sprake is van zorgvuldige journalistiek. We hebben lange tijd onderzoek gedaan en tientallen experts gesproken over de gevaren van het lijmprobleem voor de volksgezondheid.”

Het tv-programma zegt in hoger beroep te zullen gaan.