Plantina hoofdsponsor schaatsploeg Romme en Van Velde

Gerard van Velde en Gianni Romme gaan respectievelijk de sprinters en allrounders van de ploeg trainen.

Schaatshal Thialf in Heerenveen tijdens de wereldbekerfinale aan het einde van vorig seizoen. Foto Vincent Jannink/ANP

De schaatsers van sprintploeg Team beslist.nl en allroundploeg Team Continu lijken opgelucht adem te kunnen halen. Nadat beide sponsoren besloten zich aan het einde van afgelopen seizoen terug te trekken heeft nu Plantina, producent van voedingssuplementen, bekend gemaakt voor twee jaar de hoofdsponsor van de gecombineerde ploeg iSkate te worden.

Twitter avatar teamplantina Team Plantina Plantina nieuwe hoofdsponsor Team beslist.nl #teamplantina #iskate https://t.co/LHSSDfEUlI

De sprinttak van de nieuwe ploeg wordt geleid door Gerard van Velde, de oude hoofdcoach van Team beslist.nl. Daar schaatsten onder meer Michel en Ronald Mulder en Kai Verbij. De allroundschaatsers zullen worden begeleid door Gianni Romme. Hij was assistent-trainer van Marianne Timmer bij Team Continu, maar zij is gestopt. Voor Continu reden onder anderen Annouk van der Weijden en Yvonne Nauta. De allroundtak zal Continu als co-sponsor behouden.

Wie er verder precies in de nieuwe ploeg komen, is nog niet bekend. Team iSkate wil de teamformatie komende week bekend maken. De afgelopen tijd stopten ook bedrijven als Stressless en Corendon als hoofdsponsoren van schaatsploegen, waardoor de onrust onder Nederlandse schaatsers toenam. Zelfs de meest succesvolle schaatsster aller tijden, Ireen Wüst, zit zonder sponsor nadat ze stopte bij Team Continu en een eigen ploeg oprichtte. Het nieuwe Team4Gold heeft nog altijd geen grote sponsor kunnen vinden.

Lees meer over de financiële problemen in het schaatsen: Zelfs Wüst schaatst zonder sponsor

Onderdeel van het probleem van het vinden van sponsoren is volgens de opgestapte sponsor beslist.nl de “zoekgeraakte balans tussen zichtbaarheid en recht van teamsponsoren”, zei directeur Kees Verpalen vorige week tegen NRC. De nog actieve teams in het schaatsen zijn onder meer Lotto-Jumbo, Clafis en Afterpay.

    • Sam de Voogt