Cruijff postuum geëerd met Laureus Award, Max Verstappen grijpt naast talentenprijs

Johan Cruijff is maandag geëerd met een prijs tijdens het gala waarop de Laureus World Sports Awards worden toegekend in Berlijn. De vorige maand overleden voetbalicoon kreeg postuum de Laureus Spirit of Sport Award. De prijs werd door voormalig Barcelona-verdediger Carles Puyol overhandigd aan zoon Jordi.

Max Verstappen greep naast de prijs voor de ‘doorbraak van het jaar’. Die ging naar de Amerikaanse golfer Jordan Spieth (22), die vorig jaar achterelkaar de Masters en de US Open won. De tennissers Novak Djokovic en Serena Williams werden gekroond tot sportman en sportvrouw van het jaar. De Servische nummer één van de wereld droeg zijn prijs op aan Cruijff.

Djokovic, al twee keer eerder winnaar, had concurrentie van voetballer Lionel Messi, atleet Usain Bolt, autocoureur Lewis Hamilton en basketballer Stephen Curry. Williams, ook al twee keer eerder winnaar, liet in de verkiezing de atletes Shelly-Ann Fraser-Pryce en Genzebe Dibaba, zwemster Katie Ledecky, voetbalster Carli Lloyd en skiester Anna Fenninger achter zich.

De All Blacks, de nationale rugbyploeg van Nieuw-Zeeland die afgelopen jaar het WK won, werd uitgeroepen tot sportploeg van het jaar. Andere prijswinnaars waren de Nieuw-Zeelandse rugbyer Dan Carter (comeback van het jaar) en de Braziliaanse paralympische zwemmer Daniel Dias. (ANP)