OM in beroep tegen vonnis aanslag woonboot Wormer

De officier van justitie wil dat de dader naast een celstraf ook tbs met dwangverpleging krijgt.

Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) doen aan de Veerdijk in Wormer onderzoek naar de explosie.
Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) doen aan de Veerdijk in Wormer onderzoek naar de explosie. Foto: ANP/JERRY LAMPEN

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis in de zaak rondom de explosie van een woonboot in Wormer, waarbij vorig jaar een man om het leven kwam. De rechtbank legde vorige week 17 jaar cel op aan de dader, maar volgens het OM is het noodzakelijk dat de dader ook tbs met dwangverpleging krijgt.

De man, een 27-jarige inwoner van Purmerend, wilde door middel van een bom wraak nemen op een man die zijn zusje zou hebben misbruikt. Hij plaatste het explosief echter op de verkeerde woonboot. Een 53-jarige bewoner kwam daarbij om het leven, zijn partner (51) raakte zwaargewond. Het OM eiste 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging, of, als er geen tbs werd opgelegd, 20 jaar cel.

De rechter achtte echter niet bewezen dat de man lijdt aan een geestelijke stoornis, en gaf 17 jaar cel. Volgens de officier van justitie zijn er echter wel degelijk sterke aanwijzingen dat de man een geestelijke stoornis heeft. Hem zonder behandeling laten terugkeren in de maatschappij zou onverantwoord zijn. Aan een onderzoek van het Pieter Baan Centrum wilde de man niet meewerken, maar volgens het OM heeft hij wel aangegeven in een “later stadium” bereid te zijn om dat alsnog te doen.

    • Philippus Zandstra