OM: Bart van U. deels toerekeningsvatbaar, beroep volgt

De rechter verklaarde hem volledig ontoerekeningsvatbaar, waardoor Van U. alleen tbs en geen celstraf kreeg.

Rechtbanktekening van Bart van U. bij de rechtbank in Rotterdam ANP / Aloys Oosterwijk

De openbaar aanklager stelt beroep in tegen de uitspraak van de rechter in de zaak Bart van U., die zijn zus Loïs en oud-minister Els Borst doodde.

Volgens het OM is Van U. wel sterk verminderd toerekeningsvatbaar, maar niet volledig ontoerekeningsvatbaar zoals de rechtbank oordeelde. Als het aan het OM ligt krijgt Van U. daarom naast tbs ook een gevangenisstraf. Het OM had acht jaar cel en tbs geëist.

Met de beslissing beroep aan te tekenen, volgt het OM het verzoek van de familie van Van U., die zwaar teleurgesteld was na het vonnis. De uitspraak was volgens een woordvoerder van de familie “een forse domper die emotioneel moeilijk te aanvaarden” is. Van U. zou volgens zijn familie alleen maar doen alsof hij gek is, maar in werkelijkheid calculerend te werk gaan.

Eilandjes van gezondheid

Het OM zegt niet uit te kunnen sluiten dat de motieven die Van U. tijdens de rechtszaak voor de moorden aanvoerde, wel degelijk oprecht kunnen zijn geweest:

“Zo zou hij boos zijn geweest omdat het huis waar hij en Loïs woonden verbouwd werd en hij er tijdelijk uit moest, en had hij grote moeite met de euthanasiewetgeving.”

Volgens het Pieter Baan Centrum, dat Van U. psychologisch onderzocht, vertoont hij “eilandjes van gezondheid, naast een ernstig psychiatrisch ziektebeeld”.

    • Joram Bolle