‘Oekraïne en Rusland eens over vrijlating pilote’

De Oekraïense president zegt dat Nadia Savtsjenko, veroordeeld tot 22 jaar cel, vrijkomt. Rusland heeft dat nog niet bevestigd.

Savtsjenko in de rechtszaal.
Savtsjenko in de rechtszaal. Foto Ivan Sekretarev / AP

De in Rusland tot 22 jaar cel veroordeelde pilote Nadia Savtsjenko zou worden vrijgelaten. De Oekraïense president Porosjenko zegt dat telefonisch overeengekomen te zijn met de Russische president Poetin, meldt persbureau AP.

Rusland heeft de deal nog niet bevestigd. Eerder zei de Oekraïense president al Savtjsenko te willen ruilen tegen twee gevangengenomen Russische commando’s. Op dat voorstel antwoordde de woordvoerder van Poetin dat Poetin zelf daar uiteindelijk over ging. Bekend was al dat de twee presidenten het maandag aan de telefoon over de drie gevangenen gehad hebben.

Op een persconferentie zei Porosjenko:

“Ik denk dat we een bepaald algoritme overeen zijn gekomen dat de vrijlating van Nadia mogelijk maakt.”

Wanneer ze zou worden vrijgelaten, vertelde Porosjenko niet.

Zingen

Volgens Rusland is de krijgsgevangen genomen pilote betrokken bij de dood van twee Russische journalisten in Oost-Oekraïne. Internationaal wordt er echter getwijfeld aan haar schuld. De arrestatie van Savtsjenko werd gefilmd. Uit de lichtinval op de video valt af te leiden dat die voor het middaguur gemaakt is. De mortierbeschieting waarbij de journalisten omkwamen vond pas een uur later plaats.

Nadat het vonnis door de Russische rechter was voorgelezen zong Savtsjenko de Maidanhymne, met een nieuwe tekst: “Rechters, o rechters: rechtspreken doen jullie niet,” waarna ze “Leve Oekraïne” uitsprak.

De twee veroordeelde Russen zijn Jevgeni Jerofejev en Alexander Alexandrov. Maandag werden zij tot veertien jaar cel in Oekraïne veroordeeld. Ze zouden met pro-Russische rebellen “een agressieve oorlog” tegen Oekraïne gevoerd hebben. Ze zijn veroordeeld voor terroristische activiteiten en het uitlokken van een gewapend conflict. Volgens Rusland vochten de mannen op vrijwillige basis mee en waren ze niet in dienst van het Russische leger.

    • Joram Bolle