Nieuwe trend: handtekeningen jagen

Uit de wandelgangen Het succes van GeenPeil heeft handtekeningenjagers een duwtje in de rug gegeven.

Tunahan Kuzu (links) en Selçuk Özturk (rechts) in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.
Tunahan Kuzu (links) en Selçuk Özturk (rechts) in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

Overlast? Een petitie…

Het is een vertrouwd beeld, iedere week in de hal van de Tweede Kamer: burgers die een petitie komen aanbieden. Ook deze dinsdag staan er weer vijf op het programma, van divers pluimage. Zo overhandigen Friese bestuurders een manifest tegen gas- en zoutwinning in hun provincie en vraagt de Nederlands-Armeense gemeenschap aandacht voor de honderdeneerste verjaardag van de genocide in Turkije. Het meest in het oog springend is Bert Beernink uit Hengelo, die aandacht komt vragen voor de overlast die een naburig kinderdagcentrum hem bezorgt.

…of een referendum…

Handtekeningen ophalen is een geliefd tijdverdrijf in Nederland, maar het succes van GeenPeil bij het Oekraïne-referendum heeft de liefhebbers van petities een extra duwtje in de rug gegeven. En dat merken ze in de Kamer. Tegenstanders van TTIP, het nog te sluiten handelsverdrag tussen de EU en de VS, hebben volgens hun website al 108.421 verzoeken verzameld voor een correctief referendum. GroenLinks-leider Jesse Klaver ronselt sinds de Panama Papers handtekeningen in de strijd tegen belastingparadijzen. En de komende maanden volgen drie debatten op basis van een ‘burgerinitiatief’ – met 40.000 handtekeningen kun je een onderwerp op de Kameragenda krijgen.

…maar wel met de juiste app

Toch zijn niet alle handtekeningenjagers succesvol. De tweemansfractie Kuzu-Özturk kondigde in maart een referendum aan over het opgezegde uitkeringsverdrag met Marokko. Dat viel tegen. De handtekeningen-app à la GeenPeil die het duo had ontwikkeld, werd afgekeurd door de Kiesraad. Via de ouderwetse, schriftelijke weg verwierven ze precies 1.971 verzoeken – de drempel in de eerste maand ligt op tienduizend. Daarmee is hun referendumplan van tafel. Maar niet getreurd, zegt Selçuk Özturk: „Mocht het verbod op ritueel slachten straks weer in de Kamer komen, dan doen we een nieuwe poging. Met een app die wel mag.”

    • Thijs Niemantsverdriet