Nachtelijke scheldpartij tegen de ‘racist’ Finkielkraut

Place de la République Nog steeds discussiëren de Parijzenaars met verve over hun democratie. Maar het debat ontaardt steeds meer.

Gedebatteerd wordt er nog steeds op Place de la République. Afhankelijk van het weer trekt de beweging Nuit Debout duizend tot drieduizend man per avond. Maar het gemoedelijke karakter van de begindagen is voorbij. Na enkele gewelddadige incidenten houden tientallen geharnaste politieagenten de beraadslagingen over een ‘andere’ democratie angstvallig in de gaten.

Maandagmiddag bespreken boze buurtbewoners („Wat een rommel!”) met activisten de laatste ontsporingen. De politie pakte vrijdagnacht 21 mensen op die gemeentemeubilair hadden vernield en ruiten hadden ingegooid bij banken en winkels. „De vergelding arriveert”, staat op de gevel van een bank gekalkt.

„Raddraaiers heb je overal”, vergoelijkt sociologiestudente Lou. „Wat mensen na de debatten doen is niet onze verantwoordelijkheid.”

Nuit debout in Parijs.Foto AP

Maar hoewel veel organisatoren erkennen dat de ontsporingen de beweging schade toebrengen, slaagden zij er niet in om het eens te worden over een veroordeling van het geweld. Uit principe heeft Nuit Debout leiders noch woordvoerders en het thema kan zo tot ideologische „scheuring” leiden, legde iemand uit aan de krant Le Monde.

De gemoederen lopen pas echt hoog op als het bezoek, zaterdag, van filosoof Alain Finkielkraut ter sprake komt. „Een racist heeft hier niets te zoeken”, vindt een meisje met wilde krullen. Finkielkraut mag in 1968 dan zelf op de barricaden hebben gestaan, door zijn standpunten over de Franse identiteit en kritiek op de islam is hij al lang geen vriend meer van links.

Hij kwam naar eigen zeggen langs om „te luisteren”, maar werd bespuugd en uitgescholden. De om zijn tirades bekendstaande Finkielkraut schold terug met „Fascist!” en het onvertaalbare „Gnagnagnagnagna, pauvre conne”. Het pluralisme van de activisten was „een leugen”, zei hij.

De „lomperiken” die de filosoof belaagden, „beseffen niet welke dienst ze bewezen aan de tegenstanders van Nuit Debout”, schreef de linkse krant Libération maandag. De beweging had „zijn ware gezicht getoond: sektarisch en intolerant”, twitterde Marion Le Pen – de nicht van Marine Le Pen en zelf ook actief voor het Front National. De partij wil het plein onmiddellijk laten ontruimen.

Zover komt het nog niet: de socialistische burgemeester Anne Hidalgo is Nuit Debout goedgezind. Wel heeft ze de „verantwoordelijken” gevraagd ervoor te zorgen dat het plein elke nacht om 1 uur leeg is. Lou: „Dat is zonder leiders ondoenlijk.”

    • Peter Vermaas