Luisteren: dit zijn de albums die we deze week bespreken

Met recensies van Zuco 103, Esperanza Spalding, Zayn Malik en The King’s Consort en drie avontuurlijke indie-platen.

 • ●●●●●

  Zayn Malik: Mind Of Mine

  zayn-malik-mind-of-mine

  Malik, de Pakistaans-Britse zanger die beroemd werd als lid van tienerband One Direction, ging solo en maakte samen met producer Malay (bekend van Frank Ocean), het album Mind Of Mine. Malik kiest niet de Bieber-route - ‘bad boy houdt van drugs en dansen’ - hij verrast met een plaat vol subtiel getoonzette ballades.
  Lees de recensie: Zayn is soms nog een beetje puberaal

 • ●●●●

  Marcel Worms: Peteris Vasks, The Seasons

  cover_vasks

  Met trillers, galmpedaal, stormachtige virtuositeit en bevreemdende akkoorden roept Vasks adembenemende werelden op, vooral in de uitgesponnen ‘Lentemuziek’ en ‘Herfstmuziek’. Pianist Marcel Worms ging op werkbezoek bij Vasks in Riga en ontving de wijsheid dat hij zelf maar moest uitvinden hoe de aandacht vast te houden: dat heeft hij goed gedaan.
  Lees de recensie: De adembenemende werelden van Vasks

 • ●●●●

  The King’s Consort:Händel/Mendelssohn: Israel in Ägypten

  kingsconsort

  Robert King en zijn The King’s Consort (met als concertmeester de Nederlandse Cecilia Bernardini) hebben een reconstructie van Mendelssohns versie van dit stuk van Händel vastgelegd. Het resultaat: Israel in Ägypten is strakker, de toevoeging van klarinetten leidt tot een rijke totaalklank. Het is Händel, maar dan met boter - fascinerend en liefdevol bewerkt.
  Lees de recensie: Händel, maar dan met boter

 • ●●●●●

  Esperanza Spalding: Emily’s D+Evolution

  esperanza

  D+Evolution is experimenteler dan Spaldings eerdere werk, ze laveert nu tussen progrock, funk en jazzfusion. Weg is haar contrabas en de zacht zwevende scatzang tussen jazz en soul. Dissonante gitaarriffs en dikke elektrische basgrooves klinken in atypische, impressionistische songstructuren.
  Lees de recensie: Esperanza Spalding is grillig en ongeremd

 • ●●●●●

  Zuco 103: Etno Chic

  zuco

  Etno Chic is niet zo genre-definieërend als hun eerste platen, misschien is dat gewenning. Maar luister naar de stuiterende soca met blazers van ‘Na Luta’ of de industriële bas met lieve zang van ‘Song for Lelé’ en weet dat Zuco een van de meest ervaren krachten is in de tropische electronica.
  Lees de recensie: Ervaren kracht in de tropische elektronica

 • ●●●●

  Parquet Courts: Human Performance

  parquet-courts

  Hun vijfde album Human Performance stelt de songs centraal en heeft de Strokes-achtige stekeligheid van muziek die compromisloos en toch toegankelijk is.
  Lees de recensie: Op avontuur in de Amerikaanse indiewereld

 • ●●●●●

  Plague Vendor: Bloodsweat

  PlagueVendor_Bloodsweat

  Hun tweede album Bloodsweat beweegt zich tussen punk, grunge en metal. Op hun best zijn ze als ze hun galmende woestijnrock in ‘Jezebel’, en ‘Credentials’ voorzien van een frisse punkdynamiek, met een zanger die het podium onveilig schijnt te maken als een jonge Nick Cave.
  Lees de recensie: Op avontuur in de Amerikaanse indiewereld

 • ●●●●

  Yeasayer: Amen & Goodbye

  Yeasayer_Amen

  Yeasayer uit Brooklyn [...] combineert de vocaal complexe poptraditie van The Beach Boys met art rock in de geest van Talking Heads en het Engelse XTC. In hun elektronisch klankenspectrum is plaats voor vervormde steeldrumgeluiden en nagebootste theeketelfluitjes.
  Lees de recensie: Op avontuur in de Amerikaanse indiewereld

  • Thomas van Huut