Liever in de rij voor brunch dan voor het stemhokje

Dinsdag gaan de presidentiële voorverkiezingen ook in New York van start, maar kan het New Yorkers iets schelen?

Dat de deadline voor aanmelding bij de stemming afgelopen oktober al verstreek, pakt nadelig uit voor Bernie Sanders die pas de laatste weken aan populariteit wint.
Dat de deadline voor aanmelding bij de stemming afgelopen oktober al verstreek, pakt nadelig uit voor Bernie Sanders die pas de laatste weken aan populariteit wint. Foto: Mary Altaffer / AP

Vandaag beginnen de Amerikaanse presidentiële voorverkiezingen ook in de staat New York, maar het is de vraag hoe belangrijk de New Yorkers de verkiezingen zelf vinden. Volgens het Amerikaanse Vox staan New Yorkers namelijk liever in de rij voor de opening van weer een hippe brunchtent, dan voor het stemhokje.

Vox bezocht een rally van presidentskandidaat Bernie Sanders in New York City en stelde mensen de vraag: waarom denk je dat de opkomst bij stemmingen zo laag is in New York?

Dat de opkomst in de staat bij verkiezingen laag is, is bekend: bij de gouverneursverkiezingen in 2014 was New York wat betreft opkomst nummer 48 van de vijftig staten. Bij de presidentsverkiezingen van 2012 kwam in New York City slechts 58 procent van het electoraat naar de stembus en in 2008 was dit 61 procent, toen de laagste opkomst van alle grote Amerikaanse steden.

De mensen die in de Vox-reportage aan het woord komen, hebben verschillende verklaringen voor de lage opkomst. Zo zou het proces om te stemmen te ingewikkeld zijn. De voorverkiezingen zijn bovendien alleen toegankelijk voor mensen die zich bij een partij geregistreerd hebben. Omdat de deadline voor aanmelding afgelopen oktober al verstreek, zijn veel mensen te laat. Dit pakt nadelig uit voor bijvoorbeeld de onafhankelijke Bernie Sanders, die pas de laatste weken aan populariteit wint.

Ook nadelig voor New Yorkers: er is geen verkiezingssecretaris, zoals in alle andere staten wel het geval is. Hierdoor worden broodnodige moderniseringen niet doorgevoerd. Presidentskandidaten hechten veel waarde aan het veroveren van New York, maar of de interesse wederzijds is, is maar de vraag.

    • Etienne Verschuren