KNVB: penaltybeslissing Makkelie is verdedigbaar

Scheidsrechter Makkelie krijgt kritiek na de penalty die hij Ajax schonk. ‘Onverteerbaar’ of kwestie van interpretatie?

Leeuwin en Janssen (rechts) van FC Utrecht halen verhaal bij Makkelie.
Leeuwin en Janssen (rechts) van FC Utrecht halen verhaal bij Makkelie. Foto ANP

Vervolging is kansloos, maar toch: PSV-supporter Marcel Blaak heeft aangifte gedaan tegen Danny Makkelie, de scheidsrechters– en de voetbalbond. Blaak beschuldigt de arbiter, die in het dagelijks leven politieagent is, van ‘matchfixing’, omdat hij de uitslag van Ajax - FC Utrecht (2-2) „bewust beïnvloedde”.

De beslissing van Makkelie om Ajax een strafschop te geven in de slotminuten, na een duel van Willem Janssen van FC Utrecht met Ajax-spits Arek Milik, houdt de gemoederen flink bezig. Bij een nederlaag van Ajax was PSV alleen koploper geweest, nu staat Ajax op doelsaldo nog voor de Eindhovense concurrent met nog drie speelronden te gaan. Ook FC Utrecht is benadeeld, in de strijd om Europees voetbal. ‘Onverteerbaar!’ kopte AD Sportwereld maandag.

In Zeist wordt kalmte gepredikt. „Als deze beslissing midden in het seizoen was gemaakt, dan had je er niet zoveel mensen over gehoord”, zegt Hans van Kastel, woordvoerder van de KNVB. „Maar dit gaat om de titelstrijd, dus ligt elke beslissing onder een vergrootglas.” Na de wedstrijd heeft de voetbalbond contact opgenomen met Makkelie, maar dat gebeurt met elke scheidsrechter, na elke wedstrijd. „Nu is er wel meer contact dan normaal, met name over de bewuste strafschop”, zegt Van Kastel.

Makkelie zelf is na de wedstrijd vooral benieuwd hoe de technische staf scheidsrechterszaken van de KNVB over zijn beslissing denkt. En de bond vindt de gegeven strafschop best verdedigbaar. Van Kastel: „Na het zien van de tv-beelden zijn er alsnog mensen die vinden dat hij een penalty kon geven. Ook als hij niet had gefloten, was er waarschijnlijk discussie losgebarsten.”

Zo heeft de 33-jarige Makkelie al veel te verstouwen gekregen. Eerder dit seizoen kwam hij in opspraak in aanloop naar Feyenoord-PSV. De arbiter werkt als agent in Dordrecht; die stad valt onder de eenheid Rotterdam. PSV-supporters vermoedden dat Makkelie gekleurd was. De KNVB voelde zich genoodzaakt in een tweet zijn onpartijdigheid te benadrukken.

De bond hoeft Makkelie niet voor te bereiden op de media-aandacht die er automatisch komt na zo’n discutabel moment. „Hij is ervaren genoeg”, zegt Van Kastel. „Hij stond ook direct voor de camera om zijn besluit toe te lichten. Wel kijken wij iets anders dan de media. Die zeggen met heel grote stelligheid dat dit honderd procent geen strafschop is. Volgens ons is er wel ruimte voor interpretatie.”

Timo Letschert, verdediger van Utrecht, riep na de wedstrijd tegen Ajax dat hij hoopte dat „thuisfluiter” Makkelie niet de bekerfinale van komende zondag fluit. Deze dinsdag maakt de KNVB bekend wie dat wordt. Wel fluit de arbiter nog het competitieduel tussen Heracles en Feyenoord, komende woensdagavond. De KNVB heeft niet overwogen Makkelie vrijaf te geven.

    • Frank Versteeg