Kenia neemt antidopingwet aan

Kenia moest van dopingautoriteit WADA vóór 2 mei het dopingschandaal in eigen land aanpakken.

Jonge Keniaanse atleten rennen langs een bord van de Keniaanse atletiekbond. Foto Ben Curtis/AP

Het Keniaanse parlement heeft een antidopingwet aangenomen die ervoor moet zorgen dat het Afrikaanse land niet wordt uitgesloten van alle internationale sportwedstrijden. Daarmee dreigde de antidopingautoriteit WADA nadat de afgelopen jaren tientallen Keniaanse hardlopers werden betrapt op doping.

De minister van sport van Kenia, Hassan Wario, zei tegen AP dat alleen president Uhuru Kenyatta de wet nog moet tekenen. Kenyatta heeft eerder al gezegd dit te zullen doen. Na zijn ondertekening duurt het nog veertien dagen voordat de wet kan ingaan. Wie daarna wordt betrapt op het verstrekken of nemen van doping, kan rekenen op een boete van minimaal duizend dollar en één jaar gevangenisstraf, meldt AFP. Kenia miste eerder twee deadlines in februari en maart omdat het parlement niet instemde met een akkoord. Naast de antidopingwet moet Kenia ook een antidopingagentschap opzetten en financieren.

Door de inwerkingtreding van de wet is Kenia net op tijd voor de deadline van 2 mei die de WADA als harde eis had gesteld voor het nemen van maatregelen. Had het Afrikaanse land die deadline niet gehaald, dan was Kenia door de dopingautoriteit in beschuldiging gesteld van overtreding van de wereldwijde dopingcode. Daarop had de internationale atletiekbond IAAF kunnen besluiten het land uit te sluiten van deelname aan wedstrijden, waaronder ook de Olympische Spelen.

Lees ook een interview met atletenmanager Jos Hermens: ‘Doping hoorde er vroeger een beetje bij’

Dopingschandaal

Kenia wordt al jaren geplaagd door een aanhoudend dopingprobleem. Atletiekdirecteur Isaac Mwangi werd in februari door de IAAF geschorst omdat hij werd beschuldigd van opkoping. Hij zou betrapte atleten om geld hebben gevraagd in ruil voor strafvermindering. Zijn voorloper onderging samen met twee andere atletiekfunctionarissen in november vorig jaar hetzelfde lot, omdat ze verantwoordelijk worden gehouden voor het achterover drukken van sponsorbijdragen van Nike en de betrokkenheid van Kenia bij een internationaal dopingschandaal.

Dat dopingschandaal leidde tot de voorlopige schorsing van de Russische atletiekbond, maar er bevonden zich onder de ruim achthonderd atleten die waren betrapt ook 77 Kenianen. De Britse krant The Sunday Times meldde dat eenvijfde van alle Keniaanse hardlooptitels (92 Olympische en wereldtitels tussen 2001 en 2012) werden behaald met verdachte bloedwaarden. De Duitse zender ARD zei bovendien dat de Keniaanse bond dopinggevallen in de doofpot stopte.

    • Sam de Voogt