Kabinet krijgt tijd voor onderhandelingen Oekraïne

Motie van Van Bommel (SP) die het kabinet oproept om de wet over het associatieverdrag met Oekraïne zo snel mogelijk in te trekken werd nipt verworpen door de Tweede Kamer.

Foto ANP / Bart Maat

Een motie die het kabinet oproept de wet die het associatieverdrag met Oekraïne goedkeurt zo snel mogelijk in te trekken, is dinsdagmiddag door de Tweede Kamer verworpen. Wel werd de motie van SP’er Van Bommel in een hoofdelijke stemming maar nipt weggestemd: 75 Kamerleden stemden tegen, 71 Kamerleden voor.

Twitter avatar harryvandesp Harry van Bommel Teleurstelling na afwijzen motie om de referendumwet na te leven. De kiezer staat nu buitenspel. Die woordbreuk zal de PvdA stemmen kosten.

In het debat over de uitslag van het referendum op 6 april (61 procent van de kiezers stemde tegen het verdrag), bleek vorige week dat coalitie en oppositie totaal anders denken over hoe op de uitslag gereageerd moet worden. Volgens de coalitie zou de nee-stemmer geen recht worden gedaan als het kabinet nu de wet die het associatieverdrag met Oekraïne goedkeurt, zou intrekken. Maar alle oppositiepartijen zagen juist zulk intrekken als het enige juiste antwoord voor de 61 procent kiezers die tegen het associatieverdrag heeft gestemd. Eerst die ratificatie van tafel, dan verder zien.

SP-Kamerlid Harry van Bommel kwam in het debat met een motie voor een intrekkingswet, die door tien fracties (samen goed voor 69 zetels) werd ondertekend. Over de fractiediscipline van de PvdA, die voor het referendum zei dat de uitslag bindend moest zijn, bestond onzekerheid. Kamerlid Jacques Monasch stemde dinsdagmiddag inderdaad mee met de oppositie, maar de meerderheid van de coalitie kwam door de steun van eenmansfracties als die van ex-VVD’er Johan Houwers en ex-PVV’er Roland van Vliet niet in gevaar.

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Van Vliet en Houwers, eerder door de VVD getypeerd als zetelrovers, redden Rutte inzake Oekraïnereferendum

Premier Rutte zei na de uitslag van het referendum dat het verdrag met Oekraïne “niet zonder meer” door Nederland kan worden geratificeerd. De premier vroeg echter wel een paar maanden tijd om in Europa te onderhandelen over aanpassingen aan het verdrag. Binnen de coalitie is afgesproken dat Rutte de optie nadrukkelijk openhoudt dat na die gesprekken de conclusie ook zou kunnen zijn dat Nederland alsnog niet ratificeert.