Hoofdverdachte levend verbranden Palestijnse tiener veroordeeld

De straf voor Yosef Haim Ben-David wordt later bepaald. Eerder werden al twee minderjarigen veroordeeld.

Yosef Haim Ben-David wordt de rechtszaal in begeleid.
Yosef Haim Ben-David wordt de rechtszaal in begeleid. Foto Ahmad Gharabli / AFP

Nadat eerder twee minderjarigen al lange gevangenisstraffen gekregen hadden voor de moord op de 16-jarige Palestijn Mohammed Abu Khdeir in 2014, is nu ook de 31-jarige hoofdverdachte schuldig bevonden. In mei wordt de straf van Yosef Haim Ben-David bepaald, melden verschillende Israëlische media.

De rechtbank maakte korte metten met het pleidooi van de advocaat van Ben-David. Eerst legde Ben-David een bekentenis af, maar later probeerde zijn advocaat hem ontoerekeningsvatbaar te laten verklaren. Daardoor werd de uitspraak in het proces opgeschort. Volgens de rechtbank wist Ben-David precies wat hij deed en had hij de moord kunnen voorkomen.

Mohammed Abu Khdeir werd in juli 2014 ontvoerd door Ben-David en zijn twee medeplichtigen. Ze namen hem mee naar een bos bij Jeruzalem en sloegen hem in elkaar. Ben-David bestuurde de auto waarin de Palestijnse jongen ontvoerd werd en zei de minderjarige Israëlische jongens dat ze zijn lichaam moesten verbranden om het bewijsmateriaal te wissen. Abu Khdeir leefde nog toen hij in brand werd gestoken.

Wraakactie

Volgens de Israëlische staat is Abu Khdeir het slachtoffer van terrorisme. Zijn familie kreeg daarom eenzelfde vergoeding als Israëlische families die het slachtoffer worden van Palestijns terrorisme.

De drie daders motiveerden hun moord als wraak voor de ontvoering en moord op drie Israëlische tieners door Hamasleden op de Westelijke Jordaanoever een paar weken eerder. Na de moord op Abu Khdeir ontstonden protesten op de Westelijke Jordaanoever en nam het aantal op Israël afgeschoten raketten vanuit Gaza sterk toe.

Dat leidde tot een gewapend conflict tussen Israël en Hamas dat zeven weken duurde. Aan Israëlische kant vielen bijna 70 doden, aan Palestijnse kant ruim 2.000.