While you were sleeping... in the US

Het in de etalage staande Yahoo ziet omzet nog verder kelderen

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Terwijl de internet-activiteiten van Yahoo in de etalage staan, is de omzet van het bedrijf in het eerste kwartaal met nog eens achttien procent gedaald. Met 859 miljoen dollar is het daarmee voor het eerst sinds Marissa Mayer bijna vier jaar geleden aan het roer kwam dat de verdiensten tot onder de één miljard dollar zijn gedaald, schrijft The Wall Street Journal. Omdat de resultaten wel iets beter waren dan analisten hadden verwacht sprak Mayer toch van een goede start van het jaar.

Maandag verliep de deadline voor voorlopige biedingen en dat proces heeft volgens Mayer nu absolute top-prioriteit:

“Our board and management team are fully committed to maximizing value for shareholders and are completely aligned in the pursuit of strategic alternatives.”

Ze ging bij haar toelichting op de kwartaalcijfers niet in op namen van de geïnteresseerden, maar volgens bronnen van de Wall Street Journal zijn onder meer Verizon, Daily Mail en TPG in de race. En vlak voor het verstrijken van de deadline kwamen ook de private equity-bedrijven Silver Lake en Advent International met een voorlopig bod. Alle biedingen zouden tussen de vier en acht miljard dollar bedragen.

VS roept op tot actie tegen overproductie staal
De Verenigde Staten hebben met zeven andere landen gevraagd om onmiddellijke actie tegen de overproductie van staal. Vooral China blijft maar staal produceren waardoor de prijzen erg onder druk zijn komen staan, schrijft Reuters. De VS, Canada, de EU, Japan, Mexico, Zuid-Korea, Zwitserland en Turkije stellen in een gezamenlijke verklaring dat de staalindustrie moet worden geherstructureerd en marktgedreven moet zijn.

Ook moeten regering geen subsidies meer geven aan slecht draaiende bedrijven en ook niet niet uitbreiding van de capaciteit aanmoedigen. Minister van Handel Penny Pritzker en vraagt ook de in zijn ogen grote boosdoener China die afspraken te respecteren:

“It is our shared goal that other economies, including China, will come to recognize the value of these actions and will join our collective effort to address the causes of the current excess capacity problem.”

Chinese diplomaten zeggen dat hun land al genoeg doet om de capaciteit terug te dringen.

Werknemers tech-giganten steunen Bernie Sanders
Terwijl Hillary Clinton vannacht Bernie Sanders versloeg in New York, blijken werknemers van Google meer dan 200.000 dollar in de campagnekas van Sanders gestort. Ook Microsoft, Apple en Amazon zijn terug te vinden in de top-vijf van bedrijven wiens medewerkers het meest doneren aan de 74-jarige Democratische presidentskandidaat. “Silicon Valley is feeling the bern”, schrijft Quartz dan ook.

Dat Sanders met zijn strijd tegen miljonairs en miljardairs juist zo populair is bij het zeer goed betaalde tech-personeel is opvallend. Zo verdient een beginner bij Google minimaal 100.000 dollar per jaar, terwijl Sanders strijdt voor inkomensgelijkheid. Quartz zoekt de verklaring vooral in hun jonge leeftijd. Medewerkers van tech-bedrijven zijn gemiddeld veel jonger dan in andere sectoren. En de socialistische Sanders is al de hele race populair bij de jongere kiezers.

Behalve uit de tech-sector krijgt Sanders vooral steun uit het onderwijs. Hillary Clinton krijgt nauwelijks tech-geld. Zij moet het vooral hebben van de juridische wereld en gepensioneerden, zo blijkt uit cijfers van de Federal Election Commission.