Groot communicatienetwerk voor criminelen opgerold

Ruim 19.000 gebruikers – het grootste deel Nederlands – konden via het netwerk vertrouwelijk communiceren.

Gebruikers van een groot crimineel netwerk dat dinsdag is opgerold, maakten gebruik van aangepaste Blackberry-telefoons om via versleutelde berichten met elkaar te communiceren.
Gebruikers van een groot crimineel netwerk dat dinsdag is opgerold, maakten gebruik van aangepaste Blackberry-telefoons om via versleutelde berichten met elkaar te communiceren. Foto Lex van Lieshout/ANP

De politie heeft dinsdag een omvangrijk communicatienetwerk opgerold dat gebruikt werd door Nederlandse en vermoedelijk ook buitenlandse criminelen. Ruim 19.000 mensen stuurden elkaar via het beveiligde netwerk versleutelde berichten. Verschillende servers zijn uit de lucht gehaald. Een 36-jarige telefoonverkoper uit Nijmegen is aangehouden in verband met witwassen.

De man verkocht met zijn bedrijf aangepaste Blackberry-telefoons voor 1.500 euro per stuk. Microfoons waren daaruit verwijderd, waardoor bellen onmogelijk was. De toestellen bovendien waren voorzien van de encryptiesoftware Pretty Good Privacy, waarmee criminelen vertrouwelijk met elkaar konden communiceren. Opsporingsdiensten kregen op deze manier lastig vat op de communicatie tussen de toestellen.

De politie kreeg het gebruik van de versleutelde software in het vizier toen in verschillende strafzaken bleek dat de verdachten elkaar via Blackberry’s bereikten. Een woordvoerder vertelt:

“We kwamen in alle grote onderzoeken naar bijvoorbeeld liquidaties of de handel in verdovende middelen Blackberry’s tegen. Toen concludeerden we dat dit wel de manier moet zijn waarop veel criminelen met elkaar communiceren.”

Servers offline gehaald

De politie heeft dinsdag, na aanhouding van de Nijmegenaar, enkele servers in Nederland en één in Canada offline gehaald. Hoeveel dat er precies zijn, wil de voorlichter niet zeggen. De data op de servers zijn gekopieerd en worden momenteel geanalyseerd.

Gezien de omvang van het netwerk is het waarschijnlijk dat de politie met de actie een hoop nuttige informatie heeft binnengehaald. “De gegevens worden waar mogelijk ingezet in lopende zaken”, zegt de politie.

Groot deel Nederlanders

Nadat de servers buiten werking waren gesteld, is er een pushbericht verstuurd naar de gebruikers ervan. Daarin viel te lezen dat het systeem dat ze gebruikten door de politie is gekopieerd en onderzocht wordt. Volgens de woordvoerder is het bericht 19.000 keer ‘teruggekomen’, en is op basis daarvan het gebruikersaantal vastgesteld.

“We nemen aan dat een groot deel van de 19.000 gebruikers criminele activiteiten heeft verricht, want waarom zou je anders zo’n dure telefoon kopen waar je niet eens mee kunt bellen. We gaan er bovendien van uit dat het grootste gedeelte van die 19.000 mensen Nederlander is.”

Bij een huiszoeking dinsdag bij de aangehouden Nijmegenaar is onder meer een vuurwapen gevonden. Hij wordt verdacht van witwassen. “De man leverde telefoons voor grof geld. Hij had kunnen aannemen dat de betalingen verricht waren met de opbrengsten van criminele activiteiten”, aldus de voorlichter.

    • Jorg Leijten