Gemeente Enschede verlengt garantstelling FC Twente

Door het verlengen van de garantstelling van 32 miljoen euro heeft de club meer lucht.

Stadion De Grolsch Veste.
Stadion De Grolsch Veste. Foto: Vincent Jannink / ANP

De gemeente Enschede geeft voetbalclub FC Twente langer de tijd om gebruik te maken van de garantstelling van 32 miljoen euro. De termijn wordt verlengd van 1 mei tot 31 december, zo besliste de gemeenteraad dinsdag, meldt ANP.

De verlenging was voorgesteld door het college van B en W. FC Twente krijgt zo langer de tijd de financiën op orde te brengen. Eind vorig jaar stemde de gemeenteraad in met de garanstelling van 32 miljoen om een faillissement te voorkomen.

Door de verlenging kan de club onder meer een lening van 17 miljoen euro voor de bouw van het stadion direct aflossen. De gemeente had die lening bij een faillissement niet meer teruggezien. Volgens NRC-redacteur Frank Huiskamp staat de club nu ook sterker tegenover de KNVB:

“Het zorgt voor meer lucht. De club kan nu bij de KNVB aantonen dat het in elk geval tot het einde van het jaar door de gemeente wordt gesteund.”

Op 9 mei uitspraak

De licentiecommissie van voetbalbond KNVB spreekt zich op 9 mei uit over de toekomst van FC Twente, nadat de club voor 1 mei moet aantonen aan de vereisten te voldoen. Als dan geen akkoord is bereikt met schuldeisers en de financiële doelstelling niet is gehaald, wordt de proflicentie ingetrokken.

De club kreeg onlangs voor de derde keer in twee seizoenen drie punten aftrek, de maximale straf op sportief gebied. Ook kreeg FC Twente een boete van 170.000 euro van wereldvoetbalbond FIFA vanwege de deal met investeringsmaatschappij Doyen Sports. Dat spelersinvesteringsfonds was deels eigenaar van spelers en kon daardoor invloed uitoefenen op het transferbeleid.