PSV verhoogt druk op Ajax na winst op Vitesse

PSV is in ieder geval één dag lijstaanvoerder nadat het thuis met 2-0 won van Vitesse.

Spits Luuk de Jong van PSV juicht nadat hij de 2-0 heeft gescoord tegen Vitesse.
Spits Luuk de Jong van PSV juicht nadat hij de 2-0 heeft gescoord tegen Vitesse. Foto ANP

PSV heeft zich dankzij een overwinning op Vitesse voor in ieder geval één dag bovenaan de Eredivisie genesteld. In Eindhoven werd het 2-0 dankzij doelpunten van Davy Pröpper en Luuk de Jong. Morgen moet Ajax winnen bij sc Heerenveen om gelijke tred te houden.

In de midweekse competitieronde begon PSV furieus aan de wedstrijd en kwam het al na twaalf minuten op voorsprong dankzij een geplaatst schot van Pröpper. Even leek het erop alsof de Eindhovenaren aan het doelsaldo gingen werken, maar na een goede openingsfase zakte de thuisploeg enigszins weg.

Vitesse kreeg daardoor hoop op een goede afloop en ging in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker. Pas nadat PSV door een strafschop op 2-0 kwam was het verzet van de Arnhemmers gebroken. PSV miste daarna nog een paar goede kansen op meer doelpunten. Vitesse blijft door het verlies achtste.

FC Groningen doet gooi naar play-offs

FC Groningen won in eigen huis met 1-0 van Roda JC. Albert Rusnák maakte in de tweede helft het winnende doelpunt. Twee minuten voor tijd had de Sloveen zijn doelpuntenproductie nog kunnen verdubbelen, maar hij miste een strafschop. Ook raakte hij nog de lat. FC Groningen was gedurende de hele wedstrijd de betere partij, maar ook de Limburgers waren in de counter een paar keer gevaarlijk.

Dankzij de overwinning doet Groningen weer mee in de strijd om de play-offs voor Europese tickets. Dankzij tien punten in de laatste vier wedstrijden staat de ploeg nu gedeeld tiende, slechts één punt aan plek acht die toegang geef tot de play-offs. Roda JC is na vier verliespartijen op rij nog altijd niet helemaal zeker van lijfsbehoud. De ploeg staat nu veertiende.

Woensdagavond worden de wedstrijden sc Heerenveen-Ajax, FC Utrecht-De Graafschap, PEC Zwolle-NEC, Heracles-Feyenoord en FC Twente-Excelsior afgewerkt. Op donderdag volgens nog ADO Den Haag-AZ Alkmaar en Cambuur Leeuwarden-Willem II.

    • Sam de Voogt