Energiebedrijf Delta stuurt aan op verkoop

De financiële problemen die ontstaan door de verplichte afsplitsing van het winstgevende netwerkbedrijf, zijn volgens het bedrijf te groot.

In de achtergrond: de kerncentrale Borssele, grotendeels in handen van Delta. ANP / Marcel Antonisse

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta zet zichzelf in de etalage. In een persbericht stelt het bedrijf dat de afdelingen Wholesale en Retail in de markt worden aangeboden voor verkoop.

De financiële problemen die ontstaan door de verplichte afsplitsing van het stabiele netwerkbedrijf, blijken volgens het bedrijf te groot om op te lossen via een door de aandeelhouders voorgestelde herstructurering. Het bedrijf zegt ernaar te streven bij de verkoop alle activiteiten zoveel mogelijk bij één partij onder te brengen, maar onderzoekt ook de mogelijke oplossingen voor de aparte onderdelen.

Het belang van 50 procent in waterleidingbedrijf Evides blijft buiten een eventuele verkoop, zo zegt een woordvoerder van Delta. Dat belang blijft in handen van de huidige aandeelhouders. Ook het netwerkbedrijf Enduris en Delta Infra, dat dienstverlening biedt op het gebied van technische infrastructuur, wordt voorlopig niet verkocht.

Lees meer over de plagen van het energiebedrijf: Delta staat aan alle kanten onder druk

Delta heeft, net als concurrent Eneco, naast een productietak ook een distributienet. In 2008 werd wettelijk vastgelegd dat energiebedrijven niet meer een eigen transportnet mogen hebben. Een lange juridische strijd tegen deze afsplitsingswet werd verloren: de Hoge Raad bepaalde vorig jaar dat ook de distributienetten van Delta moeten worden afgestoten. Hierdoor verliest het bedrijf veel inkomsten en daalt ook de kredietwaardigheid. Het bedrijf stelde eerder dat de splitsing een “slechte oplossing voor een niet-bestaand probleem” is.

Het bedrijf heeft ook te kampen met een lage stroomprijs. Delta zag de prijs voor een megawattuur (MWh) vorig jaar dalen van 42 naar 26 euro. De gascentrales kunnen voor die prijs niet produceren, stelde interim-topman Frank Verhagen eerder deze maand bij de presentatie van de jaarcijfers. In maart vertrok bestuursvoorzitter Arnoud Kamerbeek na het bedrijf twee jaar te hebben geleid.

Maandag zijn de aandeelhouders op de hoogte gebracht van de nieuwste ontwikkelingen. Dinsdag en woensdag worden medewerkers geïnformeerd tijdens speciale informatiesessies. In totaal werken zo’n zeventienhonderd mensen bij Delta.

    • Liza van Lonkhuyzen