EenVandaag aansprakelijk na item

EenVandaag en twee journalisten van het programma zijn aansprakelijk voor de schade die is ontstaan na twee uitzendingen over medische apparatuur van het bedrijf Terumo. Het programma moet de uitzendingen rectificeren. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. De beschuldigingen die het AVROTROS-programma ruim een jaar geleden uitte aan het adres van de Japanse fabrikant zijn volgens de rechtbank ongefundeerd. EenVandaag gaat in hoger beroep.

In de uitzendingen van 23 maart en 15 april 2015 besteedde het tv-programma aandacht aan Terumo. Het bedrijf zou ondeugdelijke injectienaalden, stents en hartkatheters op de markt brengen. Volgens EenVandaag zou de fabrikant hiermee de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht. Volgens de rechtbank zijn de aantijgingen echter „onrechtmatig”. Het programma zou teveel op het oordeel van de klokkenluiders zijn afgegaan en geen eigen onderzoek hebben gedaan. Omdat volgens de rechter beide journalisten, via een interview en een blog, zich verbonden hebben aan de conclusies, worden ook zij aansprakelijk gesteld.

Peter Kwee, adjunct-hoofdredacteur van EenVandaag schrijft op de website van het programma „ontgoocheld” te zijn na het vonnis van de rechtbank. „Met name omdat er wat ons betreft sprake is van zorgvuldige journalistiek. We hebben lange tijd onderzoek gedaan en tientallen experts gesproken over de gevaren van het lijmprobleem voor de volksgezondheid.”