Een korte geschiedenis van de biljartbal die je toekomst voorspelt

Great Big Story maakte een video over de Magic 8-Ball. Wie bedacht dat zo’n ding in de toekomst kan gluren?

Foto iStock

Als je de toekomst wilt weten, kun je verschillende dingen doen: AstroTV bellen, naar een waarzegger gaan die je hand leest dan wel tarotkaarten legt, of met een ruimteschip naar een zwart gat reizen en er rondjes omheen vliegen waardoor de tijd door de enorme zwaartekracht voor jou, relatief gezien, langzamer gaat lopen dan voor de achterblijvers op Aarde en de toekomst inmiddels is aangebroken als je terugkeert.

Maar wie daar niet de tijd (zelfs geen relatieve) of middelen voor heeft, is er de huis-, tuin en keukenoplossing van de Magic 8-Ball. Een keer schudden met het medium in zwarte biljartbalvorm en je krijgt antwoord op al je gesloten toekomstgerelateerde vragen. Over hoe de Magic 8-Ball tot stand kwam, maakte Great Big Story een mooie video.

Miracle Home Fortune Teller

Het begon allemaal in de jaren veertig, met een object dat de Syco Slate heette. Klinkt mysterieus, maar het was gewoon een krijtbord in een doosje. Medium Mary Carter riep de geestenwereld aan, deed het doosje dicht en als het weer open ging, was er op magische wijze een tekst op verschenen die antwoord gaf op de vraag van de wanhopige klant.

Haar zoon Albert ontwikkelde dat concept verder. Hij stopte dobbelstenen met teksten erop in een grote glazen pot met een soort stroop. Nu was er geen waarzegger meer nodig. Met de Syco-Seer Miracle Home Fortune Teller hoefden mensen alleen te schudden en een dobbelsteen kwam met één vlak omhoog bovendrijven.

Je kunt er achter komen hoe dat weer leidde tot de huidige vorm van een biljartbal, gevuld met gekleurde alcohol en een dobbelsteen met twintig vlakken (icosahedron als je van moeilijke woorden houdt) door de video te kijken. Een goed idee, kunnen we je vertellen zonder een Magic 8-Ball te raadplegen.

    • Joram Bolle