Duitse politie in actie tegen extreemrechts

Bij een grootscheepse politie-actie in Freital zijn dinsdagochtend vijf mensen gearresteerd die lid zouden zijn van een rechts-extremistische terreurgroep. Het vijftal wordt verdacht van ernstige mishandeling en poging tot moord, zo meldt Der Spiegel.

De groep zou in 2015 zijn opgericht en wordt in verband gebracht met een reeks aanvallen vorig jaar op asielzoekerscentra in de regio rondom Freital, en een woningbouwproject voor vluchtelingen in Dresden. Daarbij werden stenen en illegaal vuurwerk gegooid. Dit vuurwerk, afkomstig uit Oost-Europa, zou ook zijn gebruikt door een andere neonazistische groepering, de Old School Society.

De in Freital opgepakte groepering wordt ook in verband gebracht met een aanval op het partijkantoor van de linkse partij Die Linke. Verder zou het vijftal betrokken zijn geweest bij een bomaanslag in Freital, waarbij de auto van een gemeenteraadslid van Die Linke in vlammen opging. De politicus bleef daarbij ongedeerd.

Het geweld tegen asielzoekers in Duitsland is vorig jaar sterk toegenomen. In de eerste tien maanden werden al meer dan zeshonderd incidenten gemeld, tegen 153 in 2014. Een zeer klein deel van die incidenten wordt opgehelderd. Dat leidt tot kritiek op de politie en veiligheidsdiensten.

Het is onduidelijk hoeveel aanvallen rechts-extremistische organisaties hebben uitgevoerd. De politie gebruikt dat label pas als bewezen is dat verdachten lid zijn of banden hebben met zulke groeperingen. (NRC)