Dodental aardbeving Ecuador stijgt naar zeker 413

Volgens president Correa is ook de economie van het land hard geraakt.

Burgers en militairen helpen bij een reddingsoperatie in Portoviejo.
Burgers en militairen helpen bij een reddingsoperatie in Portoviejo. Foto: Juan Cevallos / AFP

Het aantal dodelijke slachtoffers van de aardbeving in Ecuador is gestegen naar 413. Dat heeft president Rafael Correa maandag bevestigd volgens persbureau Reuters. Eerder op maandag werd nog een dodental van 350 gemeld. Meer dan 2.600 mensen raakten gewond.

Het dodental zal vermoedelijk nog oplopen. Volgens de president zal het herstellen van de schade miljarden dollars gaan kosten en is de economie van het land hard geraakt.

De Ecuadoriaanse overheid heeft 13.500 man beveiligingspersoneel op de been gebracht. Bijna vierhonderd reddingswerkers kwamen over uit andere Latijns-Amerikaanse landen, evenals 83 experts uit Zwitserland en Spanje. Ook de Verenigde Staten hebben laten weten een team van rampexperts te zullen sturen.

Zwaarste beving sinds 1979

Ecuador werd zaterdagnacht Nederlandse tijd getroffen door de zwaarste aardbeving in het land sinds 1979. Daarbij kwamen destijds zeshonderd mensen om. De beving van afgelopen week had een kracht van 7.8 op de schaal van Richter.

    • Etienne Verschuren