Dodelijke bomaanslag Talibaan in Kabul

Door een onzer redacteuren

Bij een bomaanslag en beschietingen in de ambassadewijk van de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn dinsdag minstens 28 doden gevallen en meer dan 300 mensen gewond geraakt.

De zelfmoordaanslag is opgeëist door de Talibaan, meldt het Franse persbureau AFP. In de wijk werd bij het ter perse gaan van deze krant nog steeds geschoten en verwacht werd dat het dodental verder zou oplopen. Volgens het Afghaanse ministerie van Volksgezondheid zijn zowel burgers als manschappen van de Afghaanse veiligheidseenheden het slachtoffer geworden van de aanslag.

De aanslag op dinsdagochtend is de eerste in Kabul sinds de Talibaan vorige week een lenteoffensief aankondigden. Met hun aanslag in het hart van de hoofdstad tonen de Talibaan aan dat de regering van president Ashraf Ghani kwetsbaar blijft. Veel Afghanen betwijfelen ook openlijk of zijn regering en het Afghaanse regeringsleger op den duur in staat zijn de Talibaan te verslaan.

Met een autobom bij de toegangspoort verschaften de daders zich toegang tot het complex, waarna zelfmoordterroristen het vuur openden en zich opbliezen. De aanval was gericht op een gebouw waarin veiligheidsdiensten zijn gehuisvest die hooggeplaatste overheidsfunctionarissen moeten beschermen.

President Ghani heeft de aanslag „op de sterkst mogelijke wijze” veroordeeld. De ambassade van de Verenigde Staten en het hoofdkwartier van de NAVO in Kabul lieten weten niet door de aanslagen te zijn getroffen.

Eind 2015 en begin dit jaar was de ambassadewijk in Kabul ook al het doelwit van aanslagen van de Talibaan. Zo werden in de hoofdstad rond de jaarwisseling zelfmoordaanslagen gepleegd vlakbij de Russische, de Italiaanse en de Spaanse ambassades.

De noordelijk gelegen stad Kunduz was de afgelopen week ook al het doelwit van aanslagen. Vorig jaar september wisten de Talibaan Kunduz zelfs kortstondig in te nemen.