Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

Geroemde innovator Bioneedle Technologie is toch failliet, de Haven van Rotterdam neemt geen Australische haven over en H&M is veel transparanter dan Chanel.

Foto ANP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in Nederlandse media.

Bekroonde bionaald is failliet

Het Nationale Icoon van Innovatie is twee maanden geleden stilletjes failliet gegaan. Het geld was op, schrijft het Financieele Dagblad. Bioneedle Technologies ontwikkelde een klein naadje dat met entstof en al in het lichaam wordt geschoten en daar oplost.

Voor vaccinaties is geen koelingsapparatuur meer nodig, distributie is gemakkelijker en vaccineren hygiënischer. Er was veel belangstelling voor de techniek, maar de zakelijke kant was lastigers. Het faillissement is niet het einde van de wereld, zegt uitvinder Gijsbert van de Wijdeven.

Ik beschouw dit faillissement als positief. Want ik moest het bedrijf anders gaan organiseren en dat kan ik nu gaan doen.

Van de Wijdeven heeft plannen voor een doorstart. Inenten via de neus, een concurrerende techniek, is van tafel na een mislukte test, schrijft het FD. Dat biedt nieuwe kansen voor de bionaald, zegt ook minister van Economische Zaken Henk Kamp, die het bedrijf eerder benoemde tot Nationaal Icoon van Innovatie.

De bioneedle biedt wereldwijd soelaas, bijvoorbeeld in geval van pandemieën waar levens kunnen afhangen van de snelheid van vaccinaties.

‘Rotterdam neemt haven Fremantle niet over’

Het Rotterdamse Havenbedrijf is niet van plan de Australische haven van Fremantle, aan de westkust bij Perth, over te nemen. Dat is ‘onzin’ zegt een woordvoerder in De Financiële Telegraaf.

Wij nemen nooit bestaande havencomplexen over. Hoe denk je dat aandeelhouder de gemeente Rotterdam het zou vinden als wij miljarden in Australië investeren.

Volgens The Australian Financial Review had Rotterdam al lokale adviseurs ingehuurd en werd er een bod voorbereidt van rond de twee miljard euro. Het havencomplex is nu nog in overheidshanden en het is aan de Australische politiek om te beslissen of de haven überhaupt wordt geprivatiseerd.

Rotterdam heeft volgens de woordvoerder wel investeringen, maar die zijn veel minder waard. Het gaat dan om buitenlandse havens in ontwikkeling.

Onderzoek: H&M is transparanter dan Chanel en Prada

Niet het goedkope H&M maar Chanel en Prada zijn het minst open over hun productieketen, concludeert RTL Z op basis van een rapport van NGO The Fashion Revolution. Uit onderzoek bleek dat naast Chanel ook Fendi, Michael Kors en Prada ‘weinig moeite doen om transparant te zijn over hun productieketen’.

De organisatie stuurde een vragenlijst aan veertig merken en kreeg er slechts tien teruggestuurd. Daarnaast keek The Fashion Revolution of het merk een gedragscode heeft, wat wordt gedaan om de werkomstandigheden te verbeteren en wat de impact is op het milieu. Meest transparant zijn H&M, Levi Strauss&Co en Inditex.