Dijsselbloem: kosten asielopvang horen in begroting

Nederland zal geen uitzondering van de Europese begrotingsregels krijgen wat betreft asielopvang.

Minister Dijsselbloem van Financiën (PvdA).
Minister Dijsselbloem van Financiën (PvdA). Foto Bas Czerwinski/ANP

De kosten van asielopvang moeten gewoon in de begroting voor het komende jaar worden ingepast. Volgens minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) zijn de kosten te voorzien en zal de Europese Commissie daarom de standaard begrotingsregels toepassen.

De minister zei dat dinsdagavond volgens ANP in de Tweede Kamer in een reactie op de vraag van D66-Kamerlid Wouter Koolmees of Nederland om een uitzondering van de begrotingsregels kan vragen. D66 wil dat Nederland zonder vrees kan investeren in goede asielopvang en integratie. De kosten voor asielopvang bedroegen vorig jaar 800 miljoen euro, zo meldde het COA vorige week. Dat is ruim 300 miljoen euro meer dan het jaar ervoor.

Volgens Dijsselbloem wordt zo’n uitzondering alleen gemaakt voor eenmalige of onverwachte kosten. In dat geval kan dat ook achteraf. Een voorbeeld is de financiële steun aan Griekenland. Die mogen lidstaten direct ten laste van de staatsschuld laten komen, zodat ze niet zorgen voor een hoger begrotingstekort.

Tegenvaller

Nu de asielopvang geen uitzonderingspositie krijgt, kan dat mogelijk voor financiële tegenvallers en lastenverzwaringen zorgen. De NOS meldt dinsdagavond dat het kabinet sowieso een tegenvaller staat te wachten, omdat de salarisverhoging van ambtenaren hoger zal uitvallen dan verwacht. Dat zou een tegenvaller van 2,5 miljard opleveren.

Minister Dijsselbloem heeft na dinsdag alle ministers gehoord over de begroting. Woensdagavond volgt overleg met de fractievoorzitters van regeringspartijen VVD en PvdA en de financiële specialisten van die partijen. Dijsselbloem liet in februari al weten somber te zijn over de begroting van 2017. Een nieuwe lastenverlichting ligt niet voor de hand, deels vanwege de verminderde gasbaten, zo liet de minister destijds weten.

    • Sam de Voogt