De adembenemende werelden van Vasks

Vanwege zijn Baltische ziel en religieuze levenshouding wordt de Letse componist Peteris Vasks wel met de Est Arvo Pärt in verband gebracht. En wie het tinkelende sneeuwlandschapje ‘Balta ainava’ hoort, openingsdeel van Vasks’ pianocyclus De jaargetijden, begrijpt die associatie. Maar Vasks, sinds vorige week 70, is een veel avontuurlijkere componist, met een fijn oor voor ongewone muzikale spanning. Elk van de vijf delen (er is een zomeravondepiloog) heeft een eigen karakter dat consequent wordt uitgediept. Met trillers, galmpedaal, stormachtige virtuositeit en bevreemdende akkoorden roept Vasks adembenemende werelden op, vooral in de uitgesponnen ‘Lentemuziek’ en ‘Herfstmuziek’. Pianist Marcel Worms ging op werkbezoek bij Vasks in Riga en ontving de wijsheid dat hij zelf maar moest uitvinden hoe de aandacht vast te houden: dat heeft hij goed gedaan.