While you were sleeping... in Asia

Chinees bedrijf koopt 1 procent van Australische grond

Australische grootgrondbezitter verkocht aan een Chinees bedrijf, de redder van Malaysia Airlines stapt op en Zuid-Koreaanse gefrituurde kip mag geen ‘Louis Vuiton’ heten.

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De grootste grondbezitter van Australië, S Kidman & Co wordt overgenomen door een consortium onder leiding van de Chinese Pengxin Group. Kidman bezit één procent van alle Australische grond, schrijft de Financial Times.

Een eerdere overnamepoging mislukte, maar Kidman ging akkoord nadat de Pengxin Group Australische investeerders erbij haalde. Volgens de afspraak die nu is gemaakt krijgt Hunan Dakang, dochterbedrijf van Pengxin 80 procent van Kidmans aandelen en het Australische Rural Capital de overige 20 procent.

Kidman werd in 1899 opgericht door cattle king Sidney Kidman. Het bedrijf bezit nu meer dan honderdduizend vierkante kilometer aan land en ongeveer 185 duizend stuks vee. De Australische overheid heeft de regels aangescherpt om de golf aan Chinese investeringen te temperen, maar dat is in dit geval niet gelukt, zegt John Crosby, bestuursvoorzitter van Kidman.

Het consortium en Kidman voldoen aan alle eisen van de Foreign Investment Review Board en we geloven dat de verkoop de toekomst van de Kidman onderneming op de lange termijn veilig stelt.

Redder Malaysia Air stapt op

De man die Malaysia Airlines moest redden, is opgestapt ‘wegens persoonlijke redenen’, meldt de Nikkei Asian Review. Christoph Müller vertrekt in september, vóór het einde van zijn driejarige contract.

Müller kreeg veel lof voor de opleving van het Ierse Aer Lingus. In januari 2015 kwam hij bij Malaysia Air werken en in mei werd hij er CEO. Müllers taak was om Malaysia Air van de rand van de afgrond weg te halen. Het luchtvaartbedrijf maakte al jaren verlies en kreeg in 2014 twee vliegtuigrampen te verwerken: de neergehaalde MH17 boven Oekraïne en de spoorloos verdwenen MH370.

Louis Vuitton verkoopt geen kip

Een bedrijfje dat gefrituurde kip verkocht met de naam ‘Louis Vuiton’ moet daarmee ophouden, vindt een Zuid-Koreaanse rechter. Quartz bericht over het restaurant dat eerst Louis Vuiton Dak heette, wat in het Koreaans bijna hetzelfde klinkt als ‘hele kip’. Op de servetjes en de meeneemverpakkingen stond een logo dat leek op dat van het kledingmerk.

Na eerder protest veranderde het restaurant de naam al naar chaLouisvuitondak. De echte Louis Vuitton vond echter dat de naam nog steeds hetzelfde klonk en dat de associatie met gefrituurde kip het kledingmerk schaadde. Nu moet de eigenaar van het restaurant niet alleen een andere naam kiezen, hij moet ook een boete van 12.500 dollar betalen.